Annons
Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman, näringslivschef Anja Palm, Byggföretagen Västerbottens ordförande Fredrik Andersson samt kommundirektör Kristina Sundin Jonsson under pressträffen som sändes. Foto: Skärmdump

Skellefteå kommuns krisplan – så vill man hjälpa drabbade företag

NYHETER Efter tisdagens konkursbesked jobbar Skellefteå kommun nu med att kartlägga i vilken utsträckning lokala företag drabbas. Målet är att stödåtgärder ska kunna sättas in.

Annons

Nyheten om konkursen av Northvolts dotterbolag Northvolt Ett Expansion AB kom i ett pressmeddelande på förmiddagen.

Bolaget har ansvarat för utbyggnaden av fabriken i Skellefteå och har inga egna direktanställda, men många underentreprenörer. Både lokala företag och inte, en del med fordringar på bolaget, och för många slår konkursen mycket hårt.

Med anledning av det har Skellefteå kommun senare under dagen hållit en pressträff.

– Vi vill understryka att vi följer det här väldigt noga. Och vi ska undersöka vilka möjligheter kommunen tillsammans med andra parter har att möjliggöra mildrande effekter av det här, säger kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman.

Annons

Kommunen kartlägger i vilken omfattning lokala företag drabbas nu. För att få en överblick uppmanar de företag som haft affärsrelationer med Northvolts dotterbolag att kontakta näringslivskontoret.

På detta sätt vill man skapa ett underlag för framtida insatser. Med kartläggningen vill man utröna vilket stöd som kan sättas in, även från regionalt och nationellt håll.

– Kartläggningen kommer under den här veckan att vara oerhört viktig för att se hur vi kan bistå på bästa sätt, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Annons

Kommunen jobbar även med att ta fram relevant information som stöd till drabbade företag och ska enligt ett pressmeddelande erbjuda olika former av dialogmöten med branschorganisationer.

I det råder Skellefteå kommun också de leverantörer som har fordringar på Northvolt Ett Expansion AB att ta kontakt med bolagets konkursförvaltare.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons