Annons
Annons

Risotto baby!

Annons MOBILE TOP

Ikväll gjorde jag äntligen den där Risotton som legat över mig som ett dåligt samvete den senaste 1½ veckan. Och den blev inte bara bra, den blev sjukt god! Skit i Jantelagen, är nåt riktigt bra måste man få säga det!

Risotto Lykkes

Vi fostrar en gourmand. Vår dotter på 1 år tyckte att det var lika gott som vi gjorde.
Men herrejisses så mätta vi är nu! Ska strax gå ut och tända en brasa i vår eldstad vi har ute på gården och sooofta. Tyvärr, om jag får säga så som knappt ens börjat jobba efter min föräldraledighet, så jobbar jag imorrn och börjar redan 06.30 (puh)
Här kommer receptet på hur jag gjorde KJ-Risotton.
~

Lammrostbiff, risotto & chevrecreme
Lammrostbiff med KJ-Risotto och chevrecreme.
Hade hellre haft en mustig rödvinssås till och lite kokta rödbetor, men hade helt enkelt inte tid att vänta så länge som det tar att göra det.

Risotto med Karl Johansvamp, 4 pers

2 dl stekt svamp (inte rå alltså)
1  msk färsk timjan
2 msk färsk basilika
3  msk färsk persilja
8 dl vatten + 2 msk kycklingfond (eller egen buljong motsvarande mängd)
2½ dl vitt vin
1 gul lök
4 dl avorio el. carnaroliris
1½ dl riven Parmesan
3 msk smör
flingsalt

Stek svampen.
Blanda buljongen och håll den varm.
Hacka örterna.
Hacka löken fint och svetta i en kastrull. Det ska inte ta färg, bara bli mjuk så svag värme gäller!
Häll i riset och låt fräsa med några minuter under omrörning.
Från och med nu tar det som mest 20 minuter tills du är klar.
Häll i lite av buljongen och lite av vinet (tillsammans kanske 2 dl) och rör om riset ordentligt en stund.
Lägg på lock och låt puttra på svag värme. Jag har på 4:an av 12.
Vänta några minuter och häll på mer buljong och mer vin, rör om en stund och sen på med lock.
Gör såhär under kanske en kvart, börja sedan att smaka av hur riset känns.
När det är klart ska det ha en liten kärna och inte vara helt mjukt och sladdrigt. Al dente alltså, allt annat går bort, men inte okokt.
Under tiden du kokar Risotton så kan du tex riva Parmesanosten.
Ta undan lite svamp och lite parmesan att garnera med.
Lägg i parmesanosten och smöret och låt smälta när du rör runt.
Smaka av med flingsalt, örterna och svampen.
Servera direkt!
~

Risotto KJ

Hoppas du gillar mitt recept Leif! Det ska bli spännande att höra hur det gick och om du tyckte om det.
Till er andra (och Leif också för den delen), Trevlig helg!

Annons
Annons
Annons
Annons