Idag gjorde jag soppa till middag. Gott!
Jag skulle kunna äta soppa varje dag, men då skulle jag nog få sparken hemifrån av barnen om de var tvungna till det.
Jag har gjort ett halvdåligt försök i vintras att en gång i veckan ska vi äta soppa. Det höll väl i …en vecka typ? Nu är det dags att testa igen och först ut är Kronärtskockssoppa. Tyvärr gjord på burkkronärtskockor, det var det jag hade hemma. Det gick bra och soppan var god ändå.
Det här är en väldigt snabblagad middag, trots hembakta muffins. En halvtimme tar det om du planerar rätt och börjar med muffinsen.
Alltså på riktigt…min olivurkärnare suger!! Det ser snarare ut som jag sprängt oliverna.
Matmuffinsarna…de behöver man inte vara så noga och precis med receptet.
Jag gjorde två sorter. Den ena med fetaost, oliver, rödlök, soltorkade tomater och basilika. Mjölet tog jag hälften vete och hälften fullkornsdinkel. Istället för fil, som jag inte hade hemma, tog jag 1½ dl gräddfil och 1½ dl mjölk.
Jag glömde även tillsätta smöret i den degen. De blev goda, inte alls torra och inget konstigt hände.
Den andra sorten gjorde jag på bara mjölk istället för fil och med 2 dl vete, 2 dl fullkornsdinkel och 2 dl rågmjöl. Fyllde med ett paket bacon, 6 skivade stekta champinjoner och riven WB. Mycket gott.
Dags att freestyla igen för dig alltså, om du vill testa recepten här nedan.
~
Kronärtskockssoppa, 3-4 pers
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 burk kronärtskockshjärtan
5 dl grönsaks- eller hönsbuljong
1 dl mellangrädde
1 dl riven lagrad ost, tex WB, präst eller liknande
salt
vitpeppar från kvarn
lite färskpressad citronjuice
Dela kronärtskockshjärtanen.
Svetta lök och vitlök i smör så det inte tar färg men blir mjukt.
Lägg i kronärtskockshjärtan och häll på buljongen.
Låt koka 2 minuter.
Ta unden några kr.hjärtan för att använda till garnering sen.
Mixa resten till en slät soppa.
Häll grädden i katrullen med soppan och koka upp.
Dra av den från värmen och smaksätt med ost, salt, peppar och en skvätt citronjuice.
Koka inte mer nu, för då spricker soppan pga osten.
Servera med matmuffins, knaperstekt bacon, vitlöksbröd eller vad du känner för.
~
Dessa raringar är de med fetaost.
Matmuffins, grundrecept 12 stycken
75 g smör, smält och svalnat
2 ägg
3 dl filmjölk
6 dl mjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
+valfri fyllning
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör och låt svalna.
Hacka och skär fyllningen.
Blanda de torra ingredienserna.
Vispa ihop ägg och fil.
Blanda allt till en smet.
Tillsätt fyllningen utom litegrann som du ska garnera toppen på muffinsen med.
Klicka ut i muffinsformar, 3/4 av formen.
Garnera med lite av fyllningen.
Grädda i mitten av ugnen 20 minuter.
Går utmärkt att frysa och ta med på stranden, picnicen, äta som mellis eller annat.
~
Häpp, häpp!
♥