Sveriges nationaldag närmar sig, även examensfiranden och studentfester.
Den här underbara desserten fanns med bland mina recept i senaste Megafonentidningen.
Den är enkel att göra, även om receptet kanske verkar långt, och man kan göra den i god tid innan och förvara i frysen. Perfekt att bara ta fram och tina en timme, skär med en varvattenspolad kniv för fina kanter, sen är allt klart!
På bilden ligger mina bakelser på de nya Olsson & Jensenfaten jag har från Ingmar inredning, glasen och likörflaskan är second hand och klematisrankan kommer också från Ingmar.
Mintchokladbakelse 12-16 bitar
_______________________________
tid: ca 45 min + frystid
Det här receptet kan verka långt och besvärligt, men det mest tidskrävande är frystiden. Bakelsen är väl värd det och klarar sig i frysen någon månad om du inte äter upp hela på en gång!
200 g mörk choklad
100 g smör, rumstempererat
3 dl strösocker
2 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1½ dl vetemjöl
mintmousse:
4 gelantinblad
3 dl grädde
3 äggulor
0,75 dl florsocker
100 g vit choklad
1 tsk pepparminstarom (hushålls) eller 6 droppar mintolja
ganache:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1. Sätt ugnen på 175°. Bryt 125 g choklad i mindre bitar. Smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad.
2. Vispa samman smör och socker. Vispa upp äggen i en separat bunke. Arbeta in de uppvispade äggen lite i taget i smörblandningen och tillsätt sedan den smälta chokladen.
3. Blanda kakao, vaniljsocker och mjöl och sikta sedan ner i smeten. Hacka 75 g choklad grovt och vänd i smeten.
4. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en fyrkantig form, 24 x 24 cm, och häll i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt bottnen svalna och dra av papperet och lägg tillbaka formen.
5. Mintmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa upp grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker poröst.
6. Hacka och smält den vita chokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör ner chokladen i äggsmeten och tillsätt mintoljaarom. Vänd ner grädden.
7. Häll ca 1 dl av blandningen i en kastrull. Ta upp och gelatinbladet och låt smälta i smeten under omrörning. Rör ner gelatinblandningen i resten av smeten och rör noga så allt blandar sig. Häll den på chokladbottnen. Jämna till ytan och ställ formen i frysen ca 4 timmar.
8. Ganache: Hacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll ganachen över mintmoussen och ställ tillbaka i frysen ca 2 timmar.
9. Skär upp bakelserna halvfrysta så blir det jämna och fina kanter. Låt tina ca 1 timme i kylen.
♥