Satsningen tillkännagavs på onsdagen. Det är Skellefteå Airport, Skellefteå kommun, Skanska och brittiska Urban-Air Port som nu går samman runt drönarlogistik. Målet är att integrera infrastruktur för drönarleveranser i logistikområdet Hammarängen, som är under utveckling i Skellefteås södra del.
– Skellefteå upplever en fantastisk tillväxt och vi ser ett ökat behov av snabba och hållbara transporter för både företag, offentliga verksamheter och privatpersoner, säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.
– Genom att tidigt integrera framtidens luftburna varutransporter i samhällsplaneringen hoppas vi kunna skapa ett robust, säkert, tillgängligt, hållbart och framtidsorienterat logistiksystem i hela kommunen, förklarar han.
Ser rätt förutsättningar
Eftersom Hammarängen är under utveckling ser de möjligheter att integrera detta tidigt. För att möjliggöra drönarleveranser krävs bland annat infrastruktur i form av en droneport, som det kallas, och ett av målen är att utveckla världens första sådan i trä. Den ska byggas med både hållbara material och metoder.
Förhoppningen är att drönarleveranserna på sikt kommer att bidra till positiva miljömässiga, ekonomiska och samhälleliga effekter.
– Drönare är en del av framtidens hållbara transportsätt och framtiden är här fortare än vi tror. På industriområdet Hammarängen Skellefteå Södra finns rätt förutsättningar för att utveckla logistiken och infrastrukturen som krävs och det blir verkligen intressant att vara en del i detta arbete, säger David Nordberg på Skanska.
Ska bli snabbt och enkelt
Under året ska först och främst en förstudie tas fram. De samverkande aktörerna ska bland annat kartlägga utformning, behov, tillståndsprocesser och kostnader kopplat till en droneport.
– Vi är mycket glada över att arbeta med detta mycket erfarna multidisciplinära konsortium för att ta så kallad Advanced Air Mobility till Skellefteå och Sverige, säger Ricky Sandhu, vd på Urban-Air Port.
– Modellen att kombinera kommun, flygplats och byggbolag tillsammans med Urban-Air Ports innovativa markinfrastruktur för framtidens Advanced Air Mobility är något som kan kopieras runt om i världen. Vår infrastruktur är utformad för att möjliggöra snabb och enkel användning av denna spännande nya form av transport, fortsätter han.
Samarbetet välkomnas även av Skellefteå Airports vd Robert Lindberg, som ser hur de alla kan bidra till förverkliga det hela.
– Genom att kombinera flygplatsens kunskap med Skanskas expertis, Urban-Air Ports koncept kring markinfrastruktur för drönarleveranser samt Skellefteå kommuns satsningar på framtidens hållbara samhälle har vi ett partnerskap som kommer att kunna skapa innovativa lösningar för framtidens luftburna varutransporter, säger han.