Bröd är gott. Nybakt bröd är godast!
Idag gjorde jag ett dinkelbröd med morötter, kli och frön. Hälsosamt, lätt och snabbt gjort, och om du inte har så behöver du ingen degblandare eller assistent att göra degen i. Den ska inte knådas länge alls.
~
Morotsbullar, 30 stycken
2 morötter, ca 200 gram
25 gram jäst
75 gram smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 dl vetekli
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
ca 1 ½ liter siktat dinkelmjöl
till pensling:
vatten
vetekli & solrosfrön
Skala och riv morötterna fint.
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret.
Tillsätt mjölken och låt vätskan bli 37 grader.
Rör ut jästen i degspadet.
Tillsätt salt, linfrö, vetekli, morötter och mjöl.
Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Ta upp och arbeta degen på mjölat bakbord (om det behövs mjöl, annars skippar du det)
Forma degen till 2 längder och skär dem i 2 cm breda bitar.
Blanda vetekli och solrosfrön på en tallrik.
Pensla snittytan med lite vatten och oppa sedan i fröblandningen.
Lägg bullarna på plåtar på bakplåtspapper.
Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
Låt kallna på galler utan duk (om du kan hålla dig så länge utan att äta..)
Tips!
Doppa bröden i vilka frön eller nötter du vill och variera efter smak.
~
Återkommer imorrn med receptet på Vaniljbullar. Nu ska vi strax avnjuta Svartvinbärsglacerade revbensspjäll. Mmm!
//Suss