Annons
Annons
Foto: Räddningstjänsten

Efter jordskredet: Geoekologen om tänkbara skäl • Experter kopplas in – ”Kommer att ta det här vidare”

NYHETER SGI, Sveriges geotekniska institut, har kopplats in för att undersöka området i Kusmark där marken gav vika i måndags.

Annons MOBILE TOP

SOS larmades vid tre-tiden på måndagseftermiddagen. Marken hade då gett vika på en villatomt i Kusmark, vid en slänt mot bäcken som passerar genom byn. Träd slets med och skadade fasaden till huset, som fick utrymmas, och området spärrades av.

När räddningstjänsten undanröjt den omedelbara risken kontaktades myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för ett expertutlåtande. De kontaktade även Skellefteå kommun för en preliminär undersökning av området, som gjordes i går.

Foto: Räddningstjänsten

En av dem som åkte till Kusmark på tisdagen var geoekologen Leif Vestermark. De har samlat in underlag till SGI, Sveriges geotekniska institut, som också kopplats in.

Nu drabbades en villa i Kusmark, men hur ser det ut på andra håll i området?

– Det är samma jordart överallt, förklarar Leif, men att många olika saker påverkar.

Han berättar att marken är vattenmättad. Bäcken kröker också där raset inträffade, vilket medför en viss erosion. Slänten är ganska kraftig och det står stora granar på platsen, om de utsätts för hård blåst och vickar i slänten så påverkas hållfastheten.

Annons

Det är sådana tänkbara bakomliggande skäl som SGI nu tänker undersöka närmare.

– De har kopplats in som experter på begäran av räddningstjänsten för att bedöma risker. Vi har samlat in underlag och SGI kommer att ta det här vidare, berättar Leif.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons