Annons
Annons
Arkivbild: Jonas Nilsson

Rekordmånga elever som kunnat bidra med förslag till ungdomsfullmäktige

NYHETER Snart ska ungdomsfullmäktige hållas i Skellefteå. Med årets digitala upplägg har fler ungdomar än någonsin kunnat bidra med idéer till kommunens utveckling: "Kan vara här för att stanna"

Annons MOBILE TOP

Tidigare år har deltagandet begränsats till årskurs åtta på högstadiet och årskurs två på gymnasiet. Dåvarande upplägg gjorde det praktiskt svårt att inkludera alla elever, förklarar Jörgen Svedberg, demokratilots och koordinator för ungdomsfullmäktige.

– Vi skulle inte ha mäktat med personalmässigt. Förut har bland andra jag besökt alla årskurser och träffat eleverna. Det skulle krävas så mycket mer om man besökte alla.

Denna gång har de fått tänka om, av naturliga skäl. Processen har nu varit helt digital, vilket har presenterat nya möjligheter. Nu har alla årskurser getts möjlighet att bidra.

– Samma information har gått ut till alla, sedan har vissa varit mer aktiva än andra.

Annons

Totalt 288 idéer har kommit in. Om allt mellan skolmat och bussar till organiserade, pandemianpassade uteaktiviteter. Också frågor om upplevd otrygghet, alternativa vägar för EPA-traktorförare (för att dessa ska kunna undvika E 4), en app för att hitta föreningsaktiviteter, fler alternativa sporter för de med funktionshinder, med mera.

Under ungdomsfullmäktige den 29 april ska nämndsordföranden bemöta elevernas idéer och förklara hur nämnderna resonerar. Även det kommer att ske helt digitalt.

Annons

Med så många frågor, kommer alla att behandlas politiskt?

– Vissa frågor är nya, andra har kanske yttrats förut och några kanske kommunen inte kan göra någonting åt. Det här är en första återkoppling, om nämnderna vill fördjupa sig i en fråga så kommer dialogen med ungdomarna sedan att fortsätta, säger Jörgen.

Han är glad för det digitala deltagandet och hoppas på en fortsättning i någon form.

– Vi ska utvärdera det här. Jag tror att upplägget kan vara här för att stanna, kanske kombinerat med fysiska besök. Jag hoppas att vi ska hitta former för det, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons