Pandemin slog hårt mot landets föreningar och medlemsorganisationer med sjunkande medlemsantal som följd. Efter pandemin försvårades återhämtningen av den följande ekonomiska nedgången med stigande inflation och höjda priser. Det här drabbade även Skellefteå riksteaterförening som fick se medlemsantalet sjunka samtidigt som gagerna steg.
– De föreställningar som var dyrast för fem år sedan tillhör de billigaste idag. Och både under och efter pandemin märkte vi att människor drog sig för att boka biljetter i god tid innan föreställningarna, något som gjorde det svårt att förutse hur bra en föreställning skulle gå, säger Emilie Sjölund, ordförande i Skellefteå riksteaterförening.
Men Riksteaterföreningen har inte direkt suttit på händerna och väntat på bättre tider. Från centralt håll genomfördes en analys som resulterade i ett flertal åtgärder med syfte att vända trenden. Och det verkar ha gett resultat. Genom att dra ner på antalet föreställningar, bredda utbudet och jobba med att hitta nya målgrupper har man fått till en välfungerande verksamhet. Dessutom har man inlett samarbeten med Västerbottensteatern och andra föreningar.
– I höst arrangerar vi tre föreställningar tillsammans med Västerbottensteatern. När föreställningarna är så dyra blir det mindre sårbart om man har någon att dela risken med, säger Emilie Sjölund och fortsätter.
– Vi har också breddat utbudet till att rikta sig mer mot barn och unga, något som också visat sig fungera. Under våren hade vi en bebisföreställning där båda föreställningarna blev utsålda. Tanken är att våra föreställningar ska kunna spänna mellan välkända ansikten från de stora scenerna till cirkus och att de heller inte alltid måste vara språkbundna, alltså framföras på svenska.
Vi ser fler nya besökare och det tror jag beror mindre på att man känner till Riksteaterföreningen och mer på att utbudet är bra.
Skellefteå riksteaterförening har som mest haft drygt 500 medlemmar. Idag ligger man på runt 350. Men istället för att aktivt försöka värva nya medlemmar försöker man se till att behålla dem man har genom erbjudanden och aktiviteter.
– Vi försöker ge dem så mycket vi kan. Vi ordnar middagar i samband med vissa föreställningar och höjer i höst biljettrabatten för medlemmar från 50 till 100 kronor. Vi ser också till att ordna teaterresor med buss med jämna mellanrum, säger Emilie Sjölund.
Under våren tycker Emilie Sjölund att man kunnat se en återhämtning i publikantalet, något som hon tror hänger ihop med det bredare utbudet.
– Vi ser fler nya besökare och det tror jag beror mindre på att man känner till Riksteaterföreningen och mer på att utbudet är bra. Man går på sånt man tycker verkar intressant och inte för att en viss arrangör ligger bakom föreställningen.