Annons
Annons
Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret och Camilla Lindström, HR-chef förklarar varför man tar bort sommarbonusarna till ordinarie medarbetare. Enligt dem handlar det om att dels låta medarbetarna få sin sommarvila men också om att arbetsmarknaden i Skellefteå förändrats. Foto: Skellefteå kommun

Het debatt om sommarbonusar: ”Förstår besvikelsen”

NYHETER Beskedet om att Skellefteå kommun drar in sommarbonusarna för den ordinarie personalen inom vård och omsorg och stöd och service har skapat het debatt. Enligt ledningen bygger beslutet bland annat på den förändrade situationen på arbetsmarknaden i Skellefteå.

Annons MOBILE TOP

För ett par veckor sedan kom beskedet att Skellefteå kommun slopar sommarbonusen för ordinarie personal som väljer att flytta sin semester och istället jobba under sommarens båda semesterperioder. Ett bonusprogram som, om alla kriterier uppfylldes, gav mellan 15 000 och 30 000 kronor i ersättning. Samtidigt meddelande Skellefteå kommun att bonusen på 10 000 kronor till de sommarvikarier som jobbar minst 8 veckor kvarstår. Ett besked som skapat debatt bland såväl medarbetare och chefer som fackliga representanter.

– Anledningen till våra tidigare så extensiva bonusar var den rekordlåga arbetslösheten i Skellefteå. Konkurrensen om kompetensen var stenhård. Nu är inflödet av potentiella vikarier betydligt bättre vilket gör vår ordinarie personal kan få sin välförtjänta sommarvila, precis som det ska vara, säger Katarzyna Wikström och tillägger.

– Jag förstår besvikelsen som uppstår om man planerat att jobba i sommar. Samtidigt måste vi anpassa våra beslut efter verkligheten i Skellefteå. Att beslutet kommer när människor redan börjat planera sommaren är oturligt men det hade inte varit ansvarsfullt att vänta med det.

Annons

Att antalet potentiella vikarier och anställda har ökat har att göra med den förändrade situationen på Skellefteås arbetsmarknad efter krisen på Northvolt. En kris som orsakat varsel och uppsägningar även i andra branscher i kommunen. Lägg därtill det nyligen lagda varslet på Boliden där 200 personer riskerar uppsägning. Händelser som bidragit till att Skellefteås rekordlåga arbetslöshet stigit från strax över 2 procent till 4,8 procent men som också förändrar Skellefteå kommuns förutsättningar att rekrytera vikarier.

Den stigande arbetslösheten har nämligen lett till en ordentlig ökning av antalet ansökningar till såväl vård och omsorg som stöd och service. Siffror från Skellefteå kommuns rekryteringscenter visar att 700 ansökningar om sommarvikariat inkom mellan 1 januari och 17 mars i år, jämfört med 450 ansökningar under samma period 2024. Jämfört med 2024 har även antalet ansökningar till tillsvidareanställningar inom socialkontoret ökat rejält.

Annons

Men om nu antalet potentiella sommarvikarier ökat, varför kvarstår då bonusen för sommarvikarier medan den tas bort för de ordinarie medarbetarna?

– En bonus kan vara det som väger över när det gäller att välja oss långsiktigt. Det kan vara en motivation för att ta ett jobb som man sen inser att man vill fortsätta med. Vi står inför stora pensionsavgångar samtidigt som vi inte har all kompetens som behövs i Skellefteå. Det gör att vi måste locka hit människor och få dem att stanna i kommunen, säger Katarzyna.

Hur ser ni på de ordinarie medarbetarnas besvikelse över att deras bonus tas bort?

– Jag har full förståelse för att det uppstår en oro när förväntningarna inte uppfylls. Samtidigt har ju tanken alltid varit att de ordinarie ska kunna få sammanhängande semester på sommaren. Vi har alltid velat tillbaka dit.

Inflödet av sommarvikarier är betydligt bättre i år än tidigare. Det gör att fler ordinarie medarbetare inom Skellefteå kommun kommer att få möjlighet att vara lediga under sommaren.  Foto: Magnus Lindkvist / Arkivbild

Röster har höjts när det gäller det faktum att vikarier, genom bonusen, kan tjäna mer än de ordinarie under sommaren. Men Camilla Lindström, HR-chef på socialkontoret, menar att man också måste se till de övriga förmåner som man har som tillsvidareanställd inom Skellefteå kommun.

– Det handlar om möjligheten att plugga med bidrag på arbetstid och den trygga anställningen, saker som vikarier inte får ta del av, säger hon.

Beslutet om den indragna sommarbonusen kom bara ett par dagar efter att medarbetarna lämnat in sina önskemål kring sommarens ledigheter. Ett antal medarbetare hade dessutom redan fått muntliga löften från sina chefer om sommarbonusarna. Samtidigt har Skellefteå kommun meddelat att endast de överenskommelser som signerats i e-tjänsten gäller. Camilla Lindström menar att det kan finnas medarbetare som kommer i kläm, som kanske redan tagit ut sommarens semester för att kunna jobba och få sommarbonus.

– De som varit tidigt ute, signerat i e-tjänsten och tagit ut semestern redan ska få kompensation. Vi ska också titta på andra fall där medarbetare hamnat i kläm och se vad som behövs göras, säger Camilla.

Annons

Enligt Skellefteå kommun är förhoppningen inför sommaren att antalet sommarvikarier ska bli så stort att ett antal av dem väljer att stanna kvar även till hösten. Som ett led i detta fortsätter man med konceptet där människor från andra delar av landet kan jobba som sommarvikarier inom socialkontoret med gratis boende i studentrum på Campus eller på Medlefors.

– Bonusen för vikarier och möjligheten att provbo i Skellefteå handlar om långsiktighet. Fler medarbetare avlastar våra ordinarie, sparar deras krafter och gör verksamheterna mindre sårbara. Det tror jag är något vi alla vill, säger Katarzyna.

Artikeln är en del av Megafonen 9/4 – 2025. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
an advertisement
an advertisement