Annons
Annons
Enligt Anki Pettersson, sektionsordförande vid Kommunal i Skellefteå, handlar frågan om sommarbonusarna i förlängningen om de övergripande arbetsvillkoren. Foto: Privat

Stark kritik från facket: ”Det handlar om helheten”

NYHETER Beslutet att dra in sommarbonusarna för ordinarie medarbetare får hård kritik från fackförbundet Kommunal. Men enligt sektionsordföranden Anki Pettersson handlar frågan om så mycket mer. "Det handlar om helheten, de grundläggande arbetsvillkoren som fortsätter att försämras."

Annons MOBILE TOP

Som sektionsordförande för fackförbundet Kommunal i Skellefteå har Anki Pettersson varit med länge, både i sitt fackliga arbete men också som personlig assistent inom den kommunala omsorgen. Enligt henne är frågan om den indragna sommarbonusen tudelad; för samtidigt som det är positivt att medarbetarna nu får större möjligheter att vara lediga på sommaren är det extra tillskottet som bonusen inneburit viktigt för många.

– Många medarbetare har det väldigt tufft och har därför kommit att räkna med sommarbonusen. De där extra pengarna kan vara avgörande för hela året, säger Anki och fortsätter

– Flera har dessutom redan fått ett muntligt löfte om bonus och dessa behöver hållas.

Annons

Enligt Skellefteå kommun har krisen på Northvolt förändrat arbetsmarknaden i Skellefteå på kort tid, något som lett till nästan dubbelt så många ansökningar till sommarjobben inom vård och omsorg och stöd och service. Ett faktum som gör att man ser större möjligheter för de ordinarie medarbetarna att ta ut sin sommarsemester samtidigt som man fyller på med sommarvikarier som förhoppningsvis väljer att stanna kvar även i höst.

Anki Pettersson menar dock att ett ökat inflöde av potentiella sommarvikarier inte nödvändigtvis kommer att resultera i fler anställningar.

– Visst är det jättepositivt att många ansöker. Men hur många som faktiskt tar jobben vet vi inte. Dessutom är reglerna sådana att man måste söka arbete aktivt för att få a-kassa. Det gör att människor söker alla möjliga jobb och mest troligt väljer det som ger bäst betalt och bäst villkor, säger Anki och fortsätter.

Annons

– Man tänker att vikariebonusen ska få människor att ta jobb inom omsorgen för att sedan upptäcka hur trivsamt det är och därför välja att stanna. Men frågan är hur många som vill det när an inser hur oerhört tufft det är i de här verksamheterna.

Det Anki bland annat syftar på är den förändring som infördes för två månader sen där medarbetare inom vård och omsorg ska jobba varannan helg. Löftet om att ta bort de så kallade delade turerna har inte heller infriats.

– Det blir väldigt få sammanhängande lediga dagar och på det hela taget är det svårt att få någon vidare återhämtning. Allt ledningen gör just nu är att matcha medarbetarnas schema så de ska matcha budget. Att 116 undersköterskor sagt upp sig under de senaste två åren säger en hel del om situationen.

Annons

Från Kommunals sidan efterlyser man väsentligt förbättrade arbetsvillkor för medarbetarna och menar att det är det enda sättet att få människor att söka sig till de vårdande yrkena inom offentlig sektor.

– Det handlar om helheten.

Artikeln är en del av Megafonen 9/4 – 2025. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
an advertisement
an advertisement