Annons
Annons
En fin julkrans på dörren hör julen till. Och istället för att köpa en dyr i butik kan du göra en minst lika fin själv. Foto: Privat

Lisa tipsar – så binder du din egen vackra julkrans: ”Alla kan göra en”

NYHETER Få saker ser så juligt välkomnande ut som en riktigt fin julkrans på ytterdörren. Lisa Nilsson, som driver gårdsbutiken Silkochflora och är en van kransbindare, med sig av sina bästa tips.

Annons MOBILE TOP

– Alla kan göra en riktigt fin krans. De senaste tre åren har jag hållit 13 kurser i att binda julkransar och samtliga deltagare har fått med sig en fin krans hem. Men det kan underlätta att få det material som krävs och en liten skjuts i rätt riktning, säger Lisa.

Lisa Nilsson driver gårdsbutiken Silkochflora i Kåge där hon säljer inrednings- och prydnadsföremål från hela världen. När hösten övergår i vinter anordnar hon också kurser i att binda julkransar, något hon har stor erfarenhet av efter att ha jobbat i merparten av Skellefteås blomsterbutiker.

– Det blir en liten kickstart på julen att samlas, äta lite julfika och binda kransar till tonerna av julmusik, säger Lisa.

Annons
Lisa Nilsson driver gårdsbutiken Silkochflora i Kåge och anordnar kurser i att binda julkransar varje höst. Enligt henne kan alla få till en fin julkrans att hänga på dörren. Foto: Privat

När man ser en riktigt vacker julkrans är det lätt att bli imponerad av hantverket, så imponerad att man hellre går och köper en krans för dyra pengar än att försöka sig på att skapa en själv. Men enligt Lisa är det inte så svårt som man kan tro.

– Man behöver fyra saker innan man sätter igång. Trädgårdshandskar, någon typ av stomme, bindtråd och material. Har man det har man allt som behövs, säger Lisa.

Vintergrönt, bindtråd, en stomme och kottar, kanelstänger eller något annat man tycker är fint – mer behövs inte. Foto: Privat

När det gäller stommen så är den oftast formad som en ring och finns i en rad olika material som järn, stål eller frigolit. Lisa använder dock oftast halmstommar eftersom de är enkla att jobba med och lätta att fästa materialet i. När det gäller materialet brukar Lisa blanda olika typer av vintergrönt som tall, gran eller enris. Lingon- och blåbärsris är också återkommande favoriter.

– Ett misstag man ofta gör som nybörjare är att man klipper materialet i för stora bitar. Då blir de svårare att jobba med. Det är bättre att klippa riset i bitar om 10 centimeter som man sätter ihop med små knippen. Därefter fäster man knippena efter varann på stommen. Kom ihåg att sätta knippen även på stommens in- och utsida.

Annons
Att klippa det vintergröna materialet i decimeterlånga bitar och fästa det på stommen tillsammans med resten av pyntet, är ett enkelt sätt att få en snygg krans. Foto: Privat

Utöver riset brukar Lisa pynta sina kransar med kottar av olika slag, kanelstänger och torkade apelsinskivor. Det skapar liv i kransen och har man torkat apelsinskivorna själv får man den fantastiska doften på köpet. Ett sidenband kan bli pricken över i.

– Det här extra pyntet blir snyggast om du binder in dem redan när du gör de små knippena av vintergrönt. Det är också enklare att binda in dem direkt än efter att du bundit fast riset, säger Lisa och tillägger

– Man kan binda in vad man vill och tycker är fint i en krans. Och livslängden på kransar med vintergrönt är ganska lång. Så länge det är kallt ute håller de sig fina.

Annons
En julkrans brukar hålla sig fin så länge det är kallt ute. Foto: Privat

Att binda sin egen krans

Det här behöver du: trädgårdshandskar, en stomme, bindtråd och material.

Stommen
Finns i form av ringar i järn eller stål men också i frigolit eller halm som kan vara lättare att fästa materialet på.

Materialet
Vintergrönt som gran-, tall- eller enris och blåbärs- eller lingonris blir en fin bas i kransen. Utöver det kan du pynta med det du tycker är fint som kottar av olika slag, kanelstänger, torkade apelsinskivor, sidenband eller något helt annat.
Vill du ha en spretigare krans så klipper du det vintergröna i bitar om 10 centimeter. Föredrar du ha en mer sammanhållen, slät krans kan du göra bitarna längre. Är du nybörjare kan det vara lättare med kortare bitar.

Så gör du
Sätt ihop riset i små knippen och bind samtidigt in kottar, kanelstänger eller vad du nu väljer i knippena. Placera knippena ett och ett efter varandra på stommen och bind fast dem med tråden. Glöm inte att täcka insidan och utsidan av stommen också.

Montering på dörren
Många som ska hänga upp sin krans på ytterdörren drar i en spik i dörren, något som skapar fula märken. Har du en stomme av frigolit eller halm räcker det med att trycka in ett vanligt häftstift på uppe på dörrens kortsida, mellan dörrkarm och dörr, och knyta en ståltråd eller fiskelina i kransen.

Artikeln är en del av Megafonen 11/12 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons