Annons
  • Maria Lövf Nilsson har tillsammans med kollegan Linn Hällgren valt ut och hängt tavlorna i galleriet. Foto: Caroline Thorén
  • Linn Hällgren och Maria Lövf Nilsson har lagt många timmar på att välja ut tavlor ur den stora samlingen.
  • I källaren finns fortfarande mycket konst kvar som väntar på att få komma upp i ljuset igen.
  • I samlingen finns flera tavlor av Sture Meijer och andra välkända Skelleftekonstnärer.
  • Maria Lövf Nilsson, marknadskommunikatör, Linn Hällgren, arbetsledare för serveringen och Martin Hedqvist, affärschef på Medlefors är mer än nöjda med resultatet i galleriet.
  • Tavelväggarna i galleriet, tidigare lilla restaurangen, har redan fått bra gensvar hos besökarna.
  • Förhoppningen är att ännu fler av tavlorna ska få nytt liv på i olika delar av Medlefors.
  • Enligt Martin Hedqvist behöver vi människor utsättas för konst. Den ska inte stå och samla damm i en källare.

BILDSPEL: Från källarens mörker – nu plockas Medlefors dolda konstskatt fram i ljuset

NYHETER Under sin 75-åriga historia har Medlefors folkhögskola både fått och själva köpt mycket konst. Mycket av det har stått i förråd och samlat damm. Fram tills nu.

Annons

Det var strax innan sommaren som Martin Hedqvist, affärschef på Medlefors, fick en idé. All konst som Medlefors både köpt och mottagit som gåvor under åren – den borde man göra något med. Särskilt som en stor del av konstskatten, av olika anledningar, hamnat i skolans källarförråd och sedan blivit kvar där.

– Efter pandemin renoverade vi och byggde om hela restaurangen. Men en del av restaurangen saknade något som gav lite värme. Då fick jag idén att en del av all den konst vi har skulle kunna användas på ett nytt sätt, säger Martin.

Annons

En mix av uttryck

Martin tog idén vidare till Maria Lövf Nilsson, marknadskommunikatör på Medlefors, och Linn Hällgren, arbetsledare för serveringen, som genast började jobba med den.

– Vi inventerade förrådet och tog fram en mix av tavlor som vi sen la ut på golvet framför väggarna för att få en bild av hur det skulle hängas, berättar Maria.

– Första vändan i förrådet valde vi sådant vi tyckte var fint. Men sedan, när vi lagt ut allt och gick ner igen, valde vi mer efter vad som passade i sammanhanget när det gäller färg och uttryck, säger Linn.

Annons

Öppet för event

Förhoppningen är att den här delen av restaurangen, som numer kallas galleriet, ska väcka besökarnas nyfikenhet på konst och få fler att vilja använda rummet för möten eller andra sammankomster.

– Den 25 oktober inviger vi galleriet i samband med ett event vi kallar Bubbel och lera; en form av AW där besökarna får arbeta med lera och samtidigt dricka ett glas bubbel och äta lite snacks. Vi släppte 30 platser som sålde slut direkt. Vi siktar på fler typer av event framöver i galleriet, säger Linn och Maria.

Artikeln är en del av Megafonen 9/10 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons