Annons
Annons
Planen är att fortsätta hålla öppet på Högströmsgatan så länge det går, medan den nya lokalen ställs i ordning. Butiken på Solbacken öppnar i byggnaden på västra sidan E 4. Foto: Jonas Nilsson

”Siktar på att öppna vid årsskiftet” – omtyckt butik i Skellefteå flyttar

NYHETER Pingstkyrkans second hand, eller PMU Skellefteå som det numera heter, kommer att flytta till nya lokaler på Solbacken. Personalen ser flera fördelar och tänker bland annat utöka öppettiderna där. Av besökare får beskedet både ris och ros.

Annons MOBILE TOP

Second hand-butiken på Högströmsgatan har öppet tre dagar i veckan, 14 timmar totalt, och varje öppningstillfälle är något av en händelse. Det är ofta som kön ringlar sig lång utanför, dammluckorna öppnas och besökare verkar strömma in.

– Vi är verkligen välbesökta. Och det som är så fantastiskt är att allt vi säljer är skänkt från Skellefteborna. De är helt fantastiska på det, säger verksamhetschef Britt Lindqvist.

Även om den kommande flytten till stora delar är en konsekvens av yttre faktorer så välkomnar verksamhetschef Britt Lindqvist en förändring. Foto: Jonas Nilsson
I dag håller second hand-butiken öppet tre dagar i veckan; på måndagar, onsdagar och lördagar, men det kommer att utökas i samband med omlokaliseringen till Solbacken. Foto: Jonas Nilsson

Här finns bland annat kläder och skor, friluftsartiklar, porslin, möbler och massor av inredningsprylar. Just i dag är 21-åriga Ebba Granlund på besök och letar saker till lägenheten tillsammans med kompisen Vendela Karlsson.

– Jag är inte här jätteofta men ibland. Jag har nyss flyttat hemifrån och det händer att man hittar lite guldklimpar här, säger Ebba.

Återbruk trendar nu, upplever Britt, och att statusen på second hand blivit högre. Kanske framförallt hos yngre. Men hon säger att deras besökare är personer i alla åldrar och från alla samhällsklasser.

– När du handlar på stan så hittar du samma typ av kläder och samma typ av inredning, för det går mode i det, men här kan du hitta sånt som var modernt för 20 år sedan. Det blir en väldig blandning och det är det som är så roligt med second hand, säger Britt.

Annons
Ebba Granlund och Vendela Karlsson letar nya fynd. Utbudet på second hand-butiken förnyas dag till dag och består helt av saker som Skellefteborna skänkt.  Foto: Jonas Nilsson

Verkar för välgärning

Det här är inte “Pingstkyrkans second hand” längre. Sedan den 1 september är verksamheten formellt inte underordnad Pingstkyrkan utan PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, och har därför bytt namn till “PMU Skellefteå”.

Av second hand-butikens intäkter går hälften av överskottet till kvalitetssäkrat bistånd och hälften till stöd för sociala insatser lokalt i Skellefteå.

– Det kan vara Kvinnojouren till exempel, eller LP-verksamheten. Det ska gå till stöd för personer som är i behov helt enkelt, säger Britt.

I butiken finns alltifrån möbler till LP-skivor och böcker, personalen vet aldrig vad de kommer att mötas av för skänkta föremål. Verksamhetschefen upplever en stark givmildhet hos Skelleftborna. Foto: Jonas Nilsson

Det här ska också vara en social mötesplats, och en plats där människor får chansen att komma ut i arbetslivet. På PMU Skellefteå jobbar 15 personer med olika anställningsformer samt ett 40-tal volontärer som engagerar sig till olika grad.

– Det är alltifrån en timme till fyrtio timmar i veckan. Det är ett bra sätt att känna att man gör skillnad och samtidigt få träffa människor, säger Britt.

– Som min pappa till exempel. Han ska fylla 84 men är jättepigg och tycker att det är jättebra med en fast rutin, så han kan komma hit och stå i kassan, hitta någon att fika med och så vidare. Det är ett väldigt socialt ställe det här, fortsätter hon.

Annons
Även butikschefen Elisabeth Åström tror att flytten är till det bättre, till exempel sett till parkeringslösningen. Här med verksamhetschefen Britt Lindqvist. Foto: Jonas Nilsson

Behöver omlokalisera

Nu under hösten och vintern görs även en större förändring. Efter över ett decennium på Högströmsgatan ska verksamheten flytta, upp till Solbacken och den tidigare padelhallen på västra sidan E 4. Det nuvarande hyresavtalet löper ut den sista januari.

– Men vi siktar på att öppna på Solbacken vid årsskiftet. Vi kommer att försöka ställa i ordning den lokalen och samtidigt ha öppet här, säger Britt.

Hon förklarar att flytten har med förberedelserna för Norrbotniabanan att göra. Banvallen ska breddas och butiken ligger nära intill.

– Under kanske två år kommer vi inte kunna använda baksidan här. Vi är ganska beroende av den, det är där vi kommer in med varuleveranser, och om vi skulle vara kvar skulle det krävas stora ombyggnationer.

Överskottet av intäkterna går till bistånd och till stöd för sociala insatser lokalt i Skellefteå. Med återbruket vill de även göra gott för miljön. Foto: Jonas Nilsson

Arbetsmiljömässigt är dagens lokaler inte heller optimala och på innergården utanför blir det lätt trångt, så PMU-gänget ser flytten som en möjlighet.

Synpunkter på flytten

På Solbacken ska det enda större utrymmet nu omvandlas till flera mindre; som kafé, sorteringsytor och personalutrymmen. Verksamheten blir mer synlig intill E 4 och kommer till skillnad från tidigare att ha nästan obegränsat med parkeringsytor.

Kompisarna Ebba och Vendela säger att detta säkert blir bra, men att de kanske inte kommer att besöka den nya butiken lika ofta.

– Det får kanske bli när man ändå ska storhandla, säger Ebba.

Annons
92-årige Börje Bergkvist bor i närheten och kommer inte hit för att handla. Han vill träffa folk, varför verksamhetsflytten till Solbacken inte är positiv för honom. Foto: Jonas Nilsson

Även butikschef Elisabeth Åström tror att det här blir en förändring till det bättre. Hon lyfter också skillnaden i parkeringar, och att de på Solbacken kan få ännu bättre ruljangs i butiken. Men alla tongångar är inte positiva.

I kafédelen på Högströmsgatan sitter 92-årige stammisen Börje Bergkvist med en urdrucken kaffekopp framför sig. Han uttrycker vad han anser bestämt och inte i så milda ordalag. Börje kommer hit för det sociala och är rädd att gå miste om det nu, han bor bara några hundra meter härifrån.

– Jag vill kunna fika och träffa folk. Det här är en viktig träffpunkt, man får även träffa personer med annan bakgrund och vidga sina kunskaper, säger han.

Sammantaget tänker personalen att de både blir mer synliga och tillgängliga på Solbacken. Planen är att öppna den nya butiken på vid årsskiftet. Foto: Jonas Nilsson

Verksamhetschefen å sin sida resonerar att de kan bli mer tillgängliga nu. Det går bussar till Solbacken och i de nya fräscha lokalerna kommer PMU Skellefteå att hålla öppet fler dagar i veckan. Britt välkomnar en förändring.

– Det ska bli enklare att komma och skänka saker med. Man kan lämna de fina sakerna hos oss på vägen till Degermyran, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons