Annons
Mikael har goda förhoppningar om deltagandet och tänker sätta in gratis buss från Skellefteå i år. Nu får evenemanget även en ny scen. Information om bokning med mera finns på Skråmträsk Saloons hemsida. Foto: Privat / Pressbild

Tv-team och stora namn till den lilla byn – nu är det dags för årets countryfestival: ”En stor apparat”

EVENT Den första fredagen i juli hålls den sjätte upplagan av Skråmträsk Countryfestival. I år med ett tv-team på plats, såväl lokala som internationella artister och om det blir som arrangören tror, flera hundratals besökare.

Annons

Countrymusiken är inne nu. Med sitt senaste album har även megastjärnan Beyoncé iklätt sig cowboyhatt och tydligen är Post Malone på tur. Även i Sverige mår genren bra och inte bara på gården i Skråmträsk där countryn är cementerad sedan länge.

Här finns Skråmträsk Saloon, den årliga countryfestivalen och “Sheriffen” Mikael Lundgren som arrangerar den, i år för sjätte gången.

Börjar du bli varm i kläderna?

– Det är en stor apparat men jag har fått koll på vad som behöver göras och vilka resurser det tar. Första året var fruktansvärt, då stod jag fortfarande och skruvade ihop bord 1,5 timme innan allt skulle börja så det var inte hälsosamt. Jag minns knappt en enda låt den kvällen, säger han.

Annons
En som ska spela är Erika Jonsson, artisten från Värmland som bland annat synts i Bingolotto, turnerat i och utanför Sverige – och fått öppna för countrylegendaren Emmylou Harris i Nashville. Foto: Pressbild

En del skruvning blir det även i sommar men utan samma stress. Det kommer som vanligt att vankas livemusik och i år från en helt ny scen.

– Det ska vara en genuin träscen i vildmarkspanel för att knyta ihop hela konceptet, berättar Mikael.

På scenen under 2024

Evenemanget lockar en gedigen lista artister och band. Daniel Ray Hilsinger kommer till byn, Jake Lindholm, Ellinor Springstrike och Gareth Nugent med gästspel av Tilda Vodusek, Tennessee Road, Erika Jonsson och Ben Carbine & the 18 Wheelers.

Annons
Det kanske största namnet på sommarens festival är den amerikanske singer-songwritern Craig Wayne Boyd. ”Jättekul att få hit en riktig Nashville-artist”, säger arrangören Mikael Lundgren. Foto: Pressbild

Dit räknas också det kanske största dragplåstret: Craig Wayne Boyd, som bland annat vunnit den amerikanska versionen av The Voice.

– Det känns jättekul att få hit en riktig Nashville-artist med stort musikintresse. Och egentligen genom en slump, en annan artist ringde och frågade om Craig Wayne Boyd skulle komma och spela, och jag svarade spontant att “det har jag inte råd med”. Men vi hittade en lösning, säger Mikael.

Med i SVT-dokumentär

Det kommer gå att få en korv eller hamburgare gjord på lokala råvaror under kvällen. Den som vill ska även kunna boka grillbuffé, till en början var det endast tänkt för personer som köper företagsbiljetter men på begäran har Mikael öppnat möjligheten för alla.

Annons
Även lokala artister som trion i Tennessee Road: Catarina Nyström, Sarah Sundström och Markus Nyström, kommer att spela. Konserterna pågår mellan klockan 18.00 och 00.30. Foto: Pressbild

Nytt för i sommar är att han även tänker sätta in gratis buss från Skellefteå för dem som vill ha det.

– Då bokar man en plats samtidigt som man bokar sin entrébiljett. Det är mest för att jag ska veta hur många bussar jag ska sätta in, säger Mikael.

2024 års countryfestival går av stapeln den 5 juli, musiken ska spela fram till klockan 00.30 och “Sheriffen” räknar med i alla fall 500 besökare. Särskilt kul för honom i år är att festivalen också gästas av ett tv-team.

– SVT gör en dokumentär om countrymusiken i Sverige. De sade till mig att de vill dokumentera lite spelningar och framförallt dem som har profilerat sig mot country. Jag vet inte vad som kommer att komma med i deras program men bara att de vill komma hit känns jättekul, säger han.

Artikeln är en del av Megafonen 19/6 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons