Annons
Skebos vd Helena Markgren och det tilltänkta området på Sörböle i Skellefteå. Foto: Google / Pressbild

Skebo i ny affär – ett sätt att säkra bygget av hundratals nya bostäder

BOSTAD Skebo kommer att köpa den fastighet på Sörböle där 300 nya bostäder planeras, för att säkerställa att bygget kommer igång – och för att kunna säkra ytterligare en byggstart.

Annons

Vi har berättat om bostadsplanerna på Sörböle förut, senast i mars när detaljplanen som möjliggör bygget antogs i bygg- och miljönämnden.

De 300 nya bostäderna planeras mellan Skellefteåtravet och Sörvalla IP. Tidigare har SBB tänkt bygga dem, det är Samhällsbyggnadsbolaget som äger fastigheten och som drivit på för en detaljplaneändring, men nu tänker Skebo ta över.

Annons

Bostadsbehovet i Skellefteå är mycket stort och genom att köpa fastigheten och själva axla byggandet vill Skebo upprätthålla en hög byggtakt.

– Tack vare bra samtal med SBB har vi hittat en väg framåt så att Skebo kan förvärva fastigheten för att så snabbt som möjligt komma igång, säger vd Helena Markgren.

Vi ser det här som en win-win.

Som en del i affären tillåts SBB också att inte köpa fastigheten Lejongapet 1 på Getberget från Skebo, vilket enligt tidigare överenskommelse skulle ha skett i början av 2026. Det är ett sätt att frigöra SBB-resurser för annat.

– Med detta så säkrar vi byggstart på Krongatan, där SBB och Lindbäcks kommer att bygga ytterligare cirka 180 lägenheter, och de behövs verkligen. Vi ser det här som en win-win för alla, säger Helena Markgren.

Annons

Affären behöver passera kommunfullmäktige innan den blir av men när Skebo sedan tillträtt fastigheten på Sörböle ska man genast börja upphandla en entreprenör.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons