Annons
Sponsrad artikel
Foto: Skellefteå Kraft

Inför projekt: Det ska du tänka på vid anslutning av fiber, fjärrvärme och el i Skellefteå: ”Var ute i tid”

ANNONS Ska du genomföra ett projekt där det krävs en nyanslutning inom Skellefteå Krafts verksamhetsområde? Med bra planering kan du spara både tid och pengar. “Samplanering kan ge flera fördelar”, säger Cecilia Haara.

Under våren och sommaren är det många som sätter spaden i backen för nya byggprojekt. Ofta behövs nyanslutningar av el, fjärrvärme eller fiber, vilket Skellefteå Kraft ansvarar för inom Skellefteå kommun.

Att skicka in en förfrågan för något av ovanstående görs enkelt på Skellefteå Krafts hemsida. Där finns ett formulär där du kryssar i vad du önskar, och sedan får följdfrågor om vilken information som behövs för att ta fram en offert.

– Vi har verkligen jobbat hårt med hemsidan de senaste åren för att göra den enkel och informationsrik, berättar Cecilia Haara, kundrådgivare på Skellefteå Kraft.

Gemensam förfrågan

Cecilia och hennes kollega Sebastian Carlsson vittnar båda om att mängden nyanslutningar ökat inom kommunen de senaste åren.

– Det byggs verkligen mycket i stan och trycket har ökat. Därför är det viktigt att vara ute i god tid. Ju tidigare desto bättre, säger Sebastian.

Sebastian Carlsson och Cecilia Haara arbetar som kundrådgivare hos Skellefteå Kraft. De hjälper dig när du har frågor om anslutningar av olika slag.

Ska du dessutom ansluta flera saker samtidigt finns det fördelar med att göra en gemensam förfrågan.

– Att slippa gräva på tomten flera gånger kan spara både tid och pengar, säger Cecilia som också tipsar om att kolla med grannarna vad de tänker göra.

– Om det är fler i närheten som vill ansluta fiber, el eller fjärrvärme så kan det bli billigare per hushåll om ni gör det samtidigt.

Att veta exakt vad du ska, och kan, koppla in kan ibland vara svårt – men det är just då som formuläret på sajten är bra. Även om du inte fyller i exakt alla uppgifter, eller är osäker om något kommer du att få hjälp av de som kan.

– Och om du kör fast eller av andra anledningar vill prata med någon så finns vi på kundtjänst dessutom alltid tillgängliga via telefon, chatt eller e-post, säger Sebastian.

Skellefteå Kraft gräver fibernät i Innervik i Skellefteå. Foto: Paulina Holmgren

Solceller

Två andra tjänster som ökat i popularitet är anslutning av solceller och elbilsladdare. Även dessa går att få offertförslag på via Skellefteå Krafts hemsida. För solcellerna finns en kalkylator där du fyller i till exempel taklutning och riktning för att sedan få fram en beräkning av vad panelerna kan producera – och vad det kostar att sätta upp och ansluta.

Du får även hjälp att se om det är möjligt att sälja tillbaka överskottet till elnätet, något du alltid bör kolla upp oavsett om du anlitar Skellefteå Kraft eller någon annan för att installera din anläggning.

– Det är ovanligt att du inte får sälja tillbaka elen, men om du bor i ett äldre hus längst ut på en gata är det inte säkert att elnätet är dimensionerat för det. Kolla alltid med oss först så hjälper vi dig med det, säger Cecilia.

Fem saker att tänka på när du ska göra en nyanslutning

Var ute i god tid
Trycket på nyanslutningar är högt. Hör av dig i god tid för att säkra att du får din anslutning när du behöver den.

Ledningskollen
Att gräva av ledningar kan bli dyrt. På ledningskollen.se kan du se vilka ledningar som finns på din tomt, och skydda dem mot avgrävningar.

Kolla med grannar
Ska grannen också gräva? Att samordna anslutningar kan göra det billigare per hushåll.

Samplanera olika anslutningar
Undvik merjobb genom att samplanera dina anslutningar. Det kan till exempel räcka med att gräva på tomten en gång.

Elnät/fibernät/fjärrvärme kräver varsin beställning
Elnät, fibernät och fjärrvärme är olika bolag och kräver separata beställningar. Är du osäker på hur du gör kan du höra av dig till kundservice för att få hjälp med de beställningar du behöver.

Läs mer på www.skekraft.se
Telefon: 0910-77 25 50

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skellefteå Kraft.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons