Annons
Sponsrad artikel
Att ladda hemma är det både smidigt och ekonomiskt. Foto: Paulina Holmgren

Fler installerar laddbox i hemmet – det ska du tänka på: ”Finns pengar att spara”

ANNONS Elbilsförsäljningen har ökat kraftigt i Skellefteå de senaste åren – och så även installationer av laddboxar. “Skellefteå är troligen en av Sveriges laddtätaste kommuner”, säger Daniel Degerman på Skellefteå Kraft.

På bara två år, mellan 2020 och 2022, tredubblades försäljningen av rena elbilar i Sverige, enligt Statistikmyndigheten SCB. I Skellefteå är utvecklingen liknande, och under första kvartalet av 2023 var hela 56 procent av alla nya bilar som såldes i kommunen laddbara, enligt statistik från SCB som nyhetssajten Newsworthy sammanställt.

– Att vi ligger långt fram tror jag dels beror på batteriboomen och att Skellefteå är förknippat med förnybar energi, men även att det är många som pendlar en bit till jobbet och därför kan räkna hem köpet av en laddbar bil snabbare, berättar Daniel Degerman som jobbar med laddinfrastruktur på Skellefteå Kraft.

Det kommer att gå snabbare än många tror.

Trots ökningen av andelen laddbara nya bilar kör de flesta dock fortfarande fossildrivet. Vid årsskiftet 2022/2023 var bara 4 procent av alla bilar i Sverige rena elbilar.

– Det är en lång väg kvar till att alla kör elektrifierat, men prognoserna pekar åt det hållet, och att det kommer att gå snabbare än många tror, säger Daniel.

”Inte så farligt”

En av de högsta trösklarna för att byta till elbil brukar vara funderingar kring att elen ska ta slut vid fel tillfälle, så kallad “räckviddsångest”. Men enligt Daniel är den många gånger obefogad.

– Med dagens elbilar behövs bara två stopp på cirka 30 minuter vid en resa till Stockholm från Skellefteå. Det är inte så farligt, och nu när Skellefteå Kraft och OKQ8 håller på att bygga Sveriges största publika laddnätverk blir det dessutom ännu smidigare, säger han.

Daniel Degerman har själv kört elbil sedan tre år tillbaka.

Den allra mesta bilkörningen brukar dessutom ske i hemkommunen – mellan jobb, hem och fritidsaktiviteter. Att ladda hemma är också det smidigaste och mest prisvärda, enligt Daniel. Han har själv kört elbil sedan tre år tillbaka, och när han och frun flyttade till Östanbäck köpte de en till.

– Jag köpte först en elbil av ekonomiska skäl, för att det bara kostar 2-3 kronor per mil att köra, men nu skulle jag aldrig vilja byta tillbaka även av andra anledningar. De är tystare, tekniskt i framkant och jag behöver sällan besöka en verkstad. Dessutom behöver jag aldrig “tanka”, för det gör jag ju på nätterna, säger han.

Nyckelfärdiga lösningar

Att installera en laddbox behöver inte vara svårt. Skellefteå Kraft kan hjälpa till med helt nyckelfärdiga lösningar. Allt från val av box till installation och lämpligt elavtal.

– Vi kan även hjälpa till med smarta lösningar som optimerar laddningen. Om du till exempel slår igång spisen och tvättmaskinen kan billaddaren dra ner på effekten till det att du har lagat klart maten, för att inte säkringen ska gå. Det ska bara vara att stoppa i sladden när du kommer hem så löser laddboxen resten, berättar Daniel.

Skellefteå Kraft kan hjälpa till med helt nyckelfärdiga lösningar för att installera en laddbox i hemmet.

Det finns även pengar att spara. Vid installation av laddbox finns möjlighet att få skattereduktion för grön teknik om 50 procent av kostnaden för arbete och material.

– Väljer du dessutom att teckna vårt elavtal för hemmaladdning samtidigt som du köper laddbox så får du ett avdrag på 100 kronor i månaden i tre år och sparar ytterligare 3 600 kronor, säger Daniel.

Att ha möjlighet att ladda elbilar kommer att bli en hygienfaktor.

Skellefteå Kraft har även en ny kostnadsfri tjänst – smart styrning. Genom att ansluta dina smarta enheter till tjänsten hjälper du till att skapa balans och stabilitet i elnätet eftersom det minskar belastningen under perioder när efterfrågan är som högst.

– Samtidigt kan du som har ett timprisavtal spara pengar på din elbilsladdning genom spotprisoptimering mot dygnets billigare timmar, säger Daniel.

Höjer värdet på bostäder

Skellefteå Kraft hjälper även bostadsrättsföreningar att installera laddboxar. På bara Anderstorp finns över 300 laddstationer.

– Att ha möjlighet att ladda elbilar kommer att bli en hygienfaktor bland bostadsrättsföreningar, men än så länge fungerar det även för att sticka ut och höja värdet på bostäderna.

Laddstolpar vid en bostadsrättsförening i Skellefteå. Foto: Patrick Degerman

Sammantaget är Daniels bästa tips till den som funderar på att installera en laddbox att välja leverantör och installatör med omsorg.

– Det finns massor med laddboxar på marknaden och många av dem är bra. Men tänk på att köpa av en part som du har förtroende för, som kan rådge genom hela processen och som finns där om något går fel, säger Daniel.

Läs mer på www.skekraft.se/laddbox

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skellefteå Kraft.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons