Annons
My Rutdal. Foto: Magnus Lindkvist / Arkivbild

Gör nystart – My i Skellefteå driver friluftskonceptet vidare i egen regi

HÄLSA De senaste två somrarna har My Rutdal drivit kajakuthyrning i Skellefteå. Det ska hon göra i sommar med – men inte som franchisetagare utan i egen regi. “Nu har jag full frihet att utveckla mitt koncept”, säger My.

Annons

Från moduler utplacerade längs älven har personer enkelt kunnat låna en kajak och lägga ut. My Rutdal introducerade konceptet sommaren 2021, det var precis efter pandemin och Skelleftebornas sug efter fritidsaktiviteter var stort. Hon har drivit det hela som franchisetagare sedan dess men i sommar går hon något av en nystart.

– Som franchisetagare har du ett koncept att förhålla dig till. Jag känner att jag vill vara fri att utveckla min verksamhet på mitt eget sätt och det är vad jag kommer att göra. I sommar fortsätter jag med kajakuthyrningen men kommer parallellt att arbeta med fler koncept inom ramen för mitt företag, säger My.

Annons

Paketupplevelser

Det är fortfarande i sin linda, men My vill ta fram olika paketupplevelser som komplement till den ordinarie uthyrningen. Tanken är att inkludera exempelvis tält, trangiakök och annan utrustning till den som vill. Så småningom kanske det går att boka en flerdagarstur där det ingår alltifrån planering till en guide.

– Det handlar om att slippa planera allt och dessutom köpa en massa dyra grejer som man kanske bara använder en eller ett par gånger per år. På det här sättet blir det enklare att komma ut och iväg, säger My och tillägger.

– Det finns dessutom en efterfrågan på klimatsmarta upplevelser. Det här är ett alternativ där man kan uppleva lokala äventyr på ett enkelt och miljömässigt sätt. Jag hoppas kunna lansera det här till sommaren 2025.

Annons

Gör en mjukstart

Hon får se exakt hur snabbt det går. Den här första sommaren blir en uppstartsperiod, bygget av Karlgårdsbron stoppar fri paddling upp- och nedströms just nu och i sommar har My inte möjlighet att placera sina kajamoduler överallt hon vill, men det ska i alla fall gå att lägga ut från Kyrkholmen.

Skelleftea Kayaking, som My döpt verksamheten till, har mer information om hur allt går till på sin sajt.

Artikeln är en del av Megafonen 24/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons