Annons
Föreningen har arrangerat stora evenemang förut, som en Europatour-deltävling i fjol, och ser fram emot nästa. I lag-SM blir tävlingsformen en annan och det är roligt att titta på, säger klubbchefen. Foto: Johannes Fidemo

Förberedelser igång – den växande föreningen blir arrangör av nytt SM

SPORT I sommar står Skellefteå Discgolf värd för lag-SM i discgolf. Föreningen har vuxit så att det knakat de senaste åren och klubbchefen är spänd på vad framtiden bär.

Annons

Det hände något i sporten under pandemiåren. Kanske för att vi behövde umgås utomhus mer. När klubbchefen i Skellefteå Discgolf blickar tillbaka är det som att föreningen fått dubbelt av allt i dag.

– Vi har dubbla antalet spelare, dubbelt så många besökare och dubbel försäljning, vilket speglar discgolfen i stort. Vi som förening har vuxit med sporten, säger Christoffer Segerstedt Stenlund.

De jobbar för att tillvarata denna medvind och synliggöra sporten för ännu fler, som skolelever, och har en förhoppning om att ingå ett samarbete runt undervisning i specialidrott (NIU) med Skellefteå kommun.

Annons

Det har skett mycket i Skellefteå Discgolf och fortsätter att göra det, säger Christoffer glatt.

– Vi har strax över 300 medlemmar i dag och 13-14 tusen besökare per sommar, och då är säsongen ganska kort här uppe, säger han.

Får SM-arrangemang

Sommaren 2024 kommer föreningen att stå värd för en ny stortävling på Discgolfterminalen i Bergsbyn. De börjar få rutin i det, under 2022 avgjordes de individuella SM-tävlingarna där och under 2023 en Europatour-deltävling.

I år ska det avgöras vilka de bästa Sverigeföreningarna är, för det är lag-SM som gäller.

– Det är roligt att vi blivit tilldelade den. Det är en annan tävlingsform och det är roligt att titta på, säger Christoffer.

Annons
Tävlingen anordnas på Discgolfterminalen i Bergsbyn den 26-28 juli. Foto: Johannes Fidemo

Till skillnad från i andra discgolfrundor kommer vinnarna i varje match inte att utses genom att räkna ihop det totala antalet kast, utan man tävlar om vinst på varje hål.

– Det blir en annan typ av spel både taktiskt och psykologiskt. Det gäller att bygga ett slagkraftigt lag som kan kasta bra, såklart, men också hantera pressen. Där brukar rutinerade spelare kunna skina, säger Christoffer.

Varje lag får ha åtta spelare men tävlar endast med fyra per match, så även det innebär ett taktiskt val.

– Vissa banor passar vissa spelare bättre. Alla ska orka också, det är ändå tre tävlingsdagar och man spelar många hål, säger Christoffer.

Annons

Växlar upp eftersom

Lag-SM i discgolf anordnas i Bergsbyn den 26-28 juli och hos Skellefteå Discgolf är förberedelserna igång. Den öppna tävlingsklassen är redan full med 16 lag medan 9 lag har anmält sig till damklassen.

– Vi har haft uppstartsmöte och planerat lite kring vilken bansträckning vi ska ha, en del runt volontärer och andra praktiska frågor. Det är lågintensivt nu och vi kommer att växla upp allt eftersom, säger Christoffer.

Artikeln är en del av Megafonen 24/4 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons