Annons
Illustration: LINK Arkitektur

Ska bli ett landmärke intill älven i Skellefteå – bygglovet beviljat nu

NYHETER Bygg- och miljönämnden ger grönt ljus till bygget av det landmärke i sju våningar som planeras vid Campus Skellefteå. Huset bedöms stå färdigt vid årsskiftet 2026/2027.

Annons

Vi har tidigare berättat att det görs stora satsningar på campusområdet varav en – med dess funktion, läge och arkitektur – väntas bli ett nytt landmärke i Skellefteå och det är ACE-huset.

Det ska bli ett samverkanscentrum för det hållbara samhällets energiomställning. En plats för forskning och utbildning, tillika hemvist för Arctic Center of Energy som är ett samarbete mellan LTU, Skellefteå Kraft, Northvolt och Skellefteå kommun.

Annons

Under 2024 kan byggstarten ske, för på torsdagen har bygg- och miljönämnden gett bygglovet tummen upp.

– Byggnaden ska bli en mötesplats, testbädd och labbmiljö för forskning om framtida energilösningar, vilket behövs i ett Skellefteå som ska växa hållbart, säger ordförande Annamaria Hedlund (S) i ett pressmeddelande.

Huset kommer att uppföras väster om Campusbiblioteket, i sju våningar på totalt 8 000 kvadratmeter. Det blir en insida med öppna ytor och stora glaspartier med utsikt över Skellefteälven.

Annons

Byggnaden väntas stå färdig vid årsskiftet 2026/2027. Då ska den både kunna ses från broarna i öst och väst samt strandpromenaden på den norra sidan av älven.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons