Annons
Anna Mård, vd på Skellefteå Science City. Foto: Magnus Lindkvist

Hon samordnar Skellefteås gröna omställning – möt Science Citys vd Anna Mård: ”Handlar om att våga”

PERSONPORTRÄTT Rak och tydlig med förmågan att se människors individuella behov. Så beskriver Anna Mård sig själv som ledare och vd för Skellefteå Science City. Och det är egenskaper som behövs när man jobbar med hållbar tillväxt och den gröna omställningen. “Jag tycker verkligen om utveckling och innovation, att få bidra till en grönare värld”, säger hon.

Annons

Skellefteå Science Citys lokaler på Campus Skellefteå luktar nytt. Precis som alla andra kontorslokaler som nyligen fräschats upp går inredningen i grått och trä med lite pigga accentfärger. Men det gör det inte mindre hemtrevligt för det. Och trots att vi befinner oss på den plats i Skellefteå där en stor del av den gröna omställningen koordineras är stämningen lugn och avspänd.

– En sak som slår mig varje gång jag träffar en Skelleftebo, oavsett om vem det är eller vad personen jobbar med, är att det finns ett driv, en stolthet och en vilja framåt. Man vill inte tillbaka till det Skellefteå som fanns för kanske tio år sedan, innan allt det här satte igång, säger Anna.

Hem till Piteå

Och just viljan framåt är något som verkar känneteckna Anna själv. Som civilingenjör i elektroteknik med inriktning mot människa-datorinteraktion har hon alltid arbetat med utvecklingsfrågor och innovation. Efter examen vid KTH i Stockholm jobbade hon på det som då var SVT:s interaktiva avdelning och var med i skapandet av streamingtjänsten SVT Play.

– Det var väldigt fritt och ingen visste väl riktigt vad vi gjorde. Men det blev något väldigt bra, säger Anna.

Annons

Efter 12 år i Stockholm blev längtan hem till norra Sverige för stor för Anna och hennes man som styrde kosan mot hemstaden Piteå där de bott sedan dess. Efter en period av föräldraledighet började Anna en tjänst på det som idag är Region Norrbotten där hon jobbade med distansöverbryggande teknik och e-hälsa. Därefter följde en period på Piteå kommun där hon jobbade med stora projekt som Norrbotniabanan och plan för utveckling av campusområdet.

Det är lätt att det blir luddigt när man pratar om innovation och utveckling. Men det handlar i grund och botten om att matcha ihop näringsliv, akademi och samhälle.

Efter en tid på nystartade Piteå Science Park som innovationsledare och chef för science park-verksamheten, bytte Anna bana och började jobba i kommunikationsbranschen på fullservicebyrån OhMy som teamchef. När erbjudandet om att börja som vd på Skellefteå Science City dök upp gick det inte att tacka nej.

– Jag har jobbat många år med utveckling och innovation men kunde känna en saknad efter att jobba med saker som inte finns än. Att få testa och göra och på så sätt komma framåt. I kombination med Skellefteås läge och den samhällsomvandling som pågår här kändes rollen som vd för Skellefteå Science City väldigt intressant, säger hon.

ACE-huset på Campus, som ska bli ett samverkanscentrum för hållbara samhällets energiomställning, är ett av de projekt som Skellefteå Science City arbetar med. Illustration: LINK Arkitektur

Luddiga begrepp

I dagens Skellefteå tillhör begreppen innovation och utveckling det knippe av ord och uttryck som man förstår är avgörande för en växande kommun men som samtidigt är svåra att förstå. Hit hör också ord som kompetensförsörjning, samhällsomvandling och grön omställning. Ord som upprepas så ofta att de nästan förlorar sin mening.

– Det är lätt att det blir luddigt när man pratar om innovation och utveckling. Men det handlar i grund och botten om att matcha ihop näringsliv, akademi och samhälle. Få dem att jobba tillsammans. För vi måste göra den här gröna tillväxtresan tillsammans, något som blir extra viktigt när ett samhälle ska växa så fort som Skellefteå, säger Anna.

Annons

Skellefteå Science Citys uppdrag är att stötta och driva innovationsarbetet i regionen för att skapa tillväxt och bidra till den gröna omställningen. Anna och hennes kollegor ska skapa möjligheter för människor, företag och akademi att mötas och arbeta tillsammans.

Tillsammans är ett ledord. Det handlar om att få idéer att bli verklighet, skapa goda exempel som sedan blir ordinarie verksamhet.

Snöbollseffekt

Som exempel tar Anna utvecklingsprogrammet för elflyg, ELIS, på Skellefteå Airport som bland annat omfattar en internationell testbädd för elektrifierad luftfart. Tillsammans med Skellefteå Kraft tog man beslutet att installera en kraftfull snabbladdningsstation för flygplan på hela 1 megawatt. Beslutet ledde till att pilotutbildningen Green Flight Academy etablerades och vidare till testflygning av transportdrönare mellan Northvolt och Skellefteå Airport, byggandet av en Droneport på Hammarängen samt utvecklingsarbetet kring vätgasflyg som nu är i gång.

– Det handlar om att våga testa, att bara göra. Och det gäller för alla områden. För om man vågar prova så föder det i sin tur nya utvecklingsmöjligheter. Allt kanske inte fungerar men det tar oss ändå framåt och det är det viktigaste. Det skapar en positiv snöbollseffekt, säger Anna.

Anna Mård vill inte att Skellefteå enbart ska bli en produktionsort. ”Skellefteå ska vara ett levande samhälle där det är lika roligt att leva som att jobba”, säger hon. Foto: Magnus Lindkvist

Ett annat konkret exempel är satsningen på spelbranschen, där Skellefteå Science City koordinerar Arctic Game, det snabbast växande spelklustret i Sverige. Just nu pågår också byggandet av Arctic Center of Energy på Campus Skellefteå. Det är ett samverkanscentrum för det hållbara samhällets energiomställning, skapat av Luleå Tekniska universitet, Northvolt, RISE, Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft. Där har Skellefteå Science City uppdraget att ta fram koncept och koordinera bygget av själva huset.

– Tillsammans är ett ledord. Det handlar om att få idéer att bli verklighet, skapa goda exempel som sedan blir ordinarie verksamhet, säger Anna.

Jag hoppas jag är rak och tydlig, att jag kan få oss att jobba mot ett gemensamt mål.

Inte bara ingenjörer

Även om Anna jobbar i Skellefteå så bor hon kvar i hemstaden Piteå. Med två tonårsbarn som tränar hockey och konståkning tillbringas en hel del tid i olika ishallar runt om i länet. Det där intensiva skjutsandet, som nog alla föräldrar kan relatera till, har dock minskat i och med att barnen tagit körkort och AM-körkort.

– Åtta till tolv träningar i veckan hade knappt gått att kombinera med ett jobb i en annan stad. Nu kan de ta sig själva överallt, det är en lättnad.

Annons

Med den breda tvåfiliga E4:an norrut är det inga problem att kombinera jobbet i Skellefteå med familjelivet i Piteå. Men när Anna var ung var Skellefteå mest en stad hon passerade på väg till Umeå. För shopping och hotellnätter var det Luleå som gällde.

– Skellefteå gjorde något väldigt bra när man byggde Sara kulturhus. För en samhällsomvandling ska inte bara handla om att skapa en plats med ingenjörer. Vem skulle vilja bo där? Den kreativa industrin är lika viktig som lärare, taxichaufförer och kockar. Vi får inte bli en produktionsort. Skellefteå ska vara ett levande samhälle där det är lika roligt att leva som att jobba.

Skellefteå Science City är även inblandat i elflygsprojektet ELIS. På bilden syns en vertikalstartande farkost från det amerikanska bolaget Beta Technologies, en samarbetspartner till företaget Cuberg som Northvolt tidigare köpt. I testsyfte kan liknande farkoster komma att synas i Skellefteås luftrum i närtid. Foto: Beta Technologies

Anna har ett fullspäckat schema och när förmiddagen övergår i lunchtid måste hon vidare. Men innan vi skiljs hinner jag fråga hur hon ser sig själv som ledare och chef.

– Jag hoppas jag är rak och tydlig, att jag kan få oss att jobba mot ett gemensamt mål och hitta strukturer som får det att fungera. Men lika viktigt är att kunna se varje persons egna behov, se vilka de är som människor. Det jobbar väldigt drivna människor här och även om vi jobbar med olika saker ska vi ändå vara ett starkt team.

Vill bidra och påverka

Namn: Anna Mård

Ålder: 46 år

Familj: Man och två tonårsbarn på 16 och 18 år

Yrke: Vd på Skellefteå Science City

Intressen: Skidåkning på vintern och att åka båt i skärgården på sommaren, och förstås att resa och umgås med vänner och familj.

Främsta drivkrafter: Att lära mig nya saker och kunna få vara med och påverka och bidra till utveckling inom områden jag brinner för.

Artikeln är en del av Megafonen 11/10 – 2023. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons