Annons
Det vinnande tävlingsförslaget på gestaltning av nya resecentrum presenterades under en pressträff i Sara kulturhus på fredagen. Foto: Jonas Nilsson

Ett vinnande bidrag utsett – så blir gestaltningen av nya resecentrum

NYHETER Skellefteå kommun går vidare med bidraget "Utblick över hjortronlandet" i gestaltningen av det stora resecentrum som ska uppföras i centrum.

Annons

Det vinnande bidraget ska vara ett som bygger på hållbarhet och framtidsvisioner. Det säger kommunalråd Lorents Burman inför avtäckandet, i toppen av kulturhuset med utsikt över projektområdet nedanför.

Det nya resecentrum ska stå färdigt när Norrbotniabanan nått Skellefteå och trafiken är redo att sättas på, så tidigast år 2030, enligt nuvarande plan.

– Vi genomför projektet i nära samarbete med Trafikverket, säger Emma Johansson, projektledare på Skellefteå kommun.

Annons

Får att få in kompetenta förslag på gestaltningen har en projekttävling utlysts. Till en början anmälde 49 arkitektteam sitt intresse men det kokades ned till 4, och det är mellan deras bidrag som det slutligen stått.

Vinnande bidraget

Hållbart, funktionellt, estetiskt tilltalande (men inte till den grad att det överskuggar Sara kulturhus) och genomförbart, mestadels i trä. Det förslag som kommunen anser bäst uppfyller dessa kriterier är Utblick över hjortronlandet.

Illustration: Ur underlaget för förslaget ”Utblick över Hjortronlandet”.
Illustration: Ur underlaget för förslaget ”Utblick över Hjortronlandet”.
Illustration: Ur underlaget för förslaget ”Utblick över Hjortronlandet”.

– Utblick över hjortronlandet ger människor en upplevelserik och värdig resemiljö. Förslaget rimmar med kommunens höga ambitioner för hållbart byggande och blir en fin granne till Sara kulturhus, säger Emma.

Men inget av de enskilda förslagen presenterar en komplett lösning, noterar hon, och att det färdiga resecentrum inte kommer att se ut precis så här.

– Det finns värden i detta som vi vill bevara men de kommer kanske inte att se exakt likadana ut. Vi kan till exempel behöva titta på storleken på ytorna. Och vi har Trafikverkets krav att förhålla oss till, förklarar Emma.

Annons

Bakom det vinnande bidraget står ett team med arkitekter från C.F. Møller Sverige, Nordmark & Nordmark, WSP och Bjerking, som mottog applåder efter avtäckandet i Sara. Skellefteå kommun ska jobba tillsammans med dem i arbetet som följer.

– Det känns väldigt spännande och roligt att få vara med och utveckla Skellefteås nya resecentrum, säger Mårten Leringe på C.F. Møller i ett pressmeddelande efteråt.

– Att utveckla resemiljön så att den känns trygg och smidig är avgörande för att fler ska resa kollektivt. Men här ska man också kunna möta nära och kära i en miljö som känns omhändertagen, lugn och trygg, fortsätter han.

Annons
Emma Johansson, projektledare vid Skellefteå kommun, med delar av området för nya resecentrum skymtandes intill järnvägen nedanför. Foto: Jonas Nilsson

Går in i nästa fas

Steget härnäst blir att ta fram en systemhandling för Skellefteå resecentrum. Det är ett tidigt steg inför ett faktiskt bygge, systemhandlingen ska ge en övergripande bild av projektet innan man så småningom går mer på djupet i planeringen.

– Det känns spännande att vi kommer in i en ny fas. Vi har haft idéer förut, ”så här skulle vi vilja göra”, men nu har vi någonting som vi verkligen kan utgå ifrån och det känns väldigt roligt, säger Emma Johansson.

Fler detaljer om allt som bidraget Utblick över hjortronlandet rymmer går att läsa här.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons