Annons
Sponsrad artikel
Katarina Tinderdahl är produktledare på Skellefteå Kraft Fibernät. Här vid en sensor som mäter snödjup. Foto: Tilda Olofofsgård

Trådlös teknik tar Skellefteå in i framtiden: ”Det är en utmärkt start för ett hållbart samhälle”

ANNONS Skellefteå kommun använder sig i allt högre grad av sensorer för att samla in och analysera data. I projektet GIOTIS har fyra projektparter utvecklat metoder och tjänster baserade på en gemensam tjänsteplattform för IoT, Internet of Things. Datan kan samlas in tack vare det trådlösa LoRa-nätverket som drivs av Skellefteå Kraft Fibernät.

Internet of Things, IoT, är ett samlingsnamn för de tekniker som gör att enheter med inbyggd elektronik kan styras eller utbyta data över ett nätverk.

Projektet GIOTIS (Genomförandeprojekt IoT för innovativ samhällsnytta Skellefteå) syftar till att implementera och skala upp IoT-tjänster. Förutom Skellefteå kommun ingår Skellefteå Kraft Fibernät, bolaget TH1NG och Luleå tekniska universitet i projektet.

Katarina Tinderdahl är produktledare på Skellefteå Kraft Fibernät.

– GIOTIS har varit en framgångsrik satsning med fyra parter, var och en specialiserad inom sitt område. När vi har samarbetat och fokuserat på att definiera våra roller har det resulterat i effektiva processer och arbetsmetoder som förenklar arbetet med IoT, säger hon.

GIOTIS har varit en framgångsrik satsning med fyra parter, var och en specialiserad inom sitt område.

För att kunna samla in data med hjälp av sensorer används idag ett LoRa-nät. LoRa står för Long Range, då kommunikationen kan ske över långa distanser.

– Inom GIOTIS har vi säkerställt grundläggande täckning för LoRa-nätverket för att rättvist ge möjlighet till uppskalning av IoT tjänster i hela kommunen, och inte bara staden, säger Katarina.

Flexibla tjänster

Det är en relativt kostnadseffektiv lösning, som ger många möjligheter.

– Kommunens medarbetare slipper åka runt och kolla exempelvis städbehov och temperaturer i olika lokaler då det i stället kan läsas av på distans, säger Pernilla Fossland, kommunikationsingenjör på Skellefteå Kraft Fibernät.

Erling Johansson, kommunikationsingenjör på Skellefteå Kraft Fibernät. Foto: Tilda Olofofsgård

Men GIOTIS handlar om mer än LoRa-nätet, säger Katarina Tinderdahl.

– De arbetssätt vi har utvecklat för att skapa IoT-tjänster är flexibla och kan användas oavsett vilket nät eller protokoll för dataöverföring vi väljer att använda såväl idag som i framtiden, säger hon.

Det är en utmärkt start för ett hållbart samhälle.

Projektets parter har tillsammans implementerat ett IoT-ekosystem baserat på en gemensam tjänsteplattform för IoT, där kommunens verksamheter smidigt kan beställa olika typer av IoT-tjänster utifrån de unika verksamhetsbehoven.

– Vår plattform kan dessutom synka data från olika lösningar och även utbyta data med andra plattformar och kommuner. Det är en utmärkt start för ett hållbart samhälle, säger Katarina Tinderdahl.

FAKTA: GIOTIS

GIOTIS-projektet har genomförts inom ramen för Strategiska innovationsprogrammet IoT Sverige, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Läs mer om projektet GIOTIS här »

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skellefteå kommun.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons