Annons
Sponsrad artikel
Siv Borgstedt och Merja Angeria jobbar extra inom Skellefteå kommuns vård och omsorg. Foto: Patrick Degerman

De förlänger arbetslivet – jobbar extra inom vård, omsorg och stöd: ”Känner att vi gör nytta”

ANNONS Att få göra nytta och vara en hjälpande hand. Det är vad som förenar Siv Borgstedt, Merja Angeria och Kitty Södermark i sina val att jobba extra, något de gärna rekommenderar andra seniorer. "Det ger väldigt mycket att prata med de äldre, de har så mycket roligt att berätta", säger Siv.

De har alla tre passerat den officiella pensionsåldern, men har turen att få vara friska. De har fortfarande mycket att ge i arbetslivet och arbetar extra på Sunnanängs vård- och omsorgsboende respektive Melodivägens gruppbostad.

I dag jobbar mer än 100 personer som passerat 65 år extra inom vård, omsorg och stöd i Skellefteå kommun och med den extraordinära situation Skellefteå befinner sig i, med låg arbetslöshet och brist på personal, är deras insatser guld värda.

För det första så är det en helt underbar arbetsplats!

– Vi välkomnar fler att söka sig till oss, och en gedigen introduktion ger möjlighet även för den med annan arbetslivserfarenhet. En bra utgångspunkt är att man är lyhörd och har lätt att skapa relationer, säger vård- och omsorgschef Linda Dehlin och Åsa Israelsson, avdelningschef för Stöd och service.

Hyllar kollegorna

Kitty är undersköterska i grunden och har arbetat på gruppbostaden Melodivägen sedan 90-talet. Fram till att hon fyllde 67 år jobbade Kitty natt, därefter började hon vikariera dagtid – och det gör hon fortfarande, drygt tio år senare.

– För det första så är det en helt underbar arbetsplats! Jag har jättebra kollegor, det är ett trevligt ställe och sedan ger det väldigt mycket att få jobba med brukarna såklart. Det ger mig både den sociala biten och när jag varit här så länge och vet att det saknas jättemycket folk inom vården och omsorgen så känner jag att jag gör nytta, säger Kitty.

Kitty Södermark och kollegan Ata Khalaf hjälper en brukare med morgonbestyren. Foto: Patrick Degerman

Bytte karriär sent i livet

Merja bytte bana för drygt tio år sedan. Innan dess hade hon bland annat drivit en kosmetikabutik i stan och jobbat med administration.

– Sedan blev jag arbetslös och blev uppmanad att söka till vård och omsorg. ”Du skulle passa bra där” fick jag höra, och jag trivdes och stannade, berättar Merja.

Det känns bra att ta hand om de gamla och vara den hjälpande handen.

Hon arbetade som vårdbiträde, och gick i pension 2021. Men Merja, som är finsktalande och därför särskilt eftertraktad, blev snabbt uppringd med förfrågan om att jobba extra.

– Det känns bra att ta hand om de gamla och vara den hjälpande handen så att de kan må bra, förklarar Merja.

Intresse för människor

Siv har en annan resa. Hon började tidigt inom äldreomsorgen, men bytte sedan till arbete med funktionsnedsatta och har utbildat sig i omgångar, bland annat för att bli chef på vård- och omsorgsboende och de sista 28 åren jobbade hon administrativt.

Jag är 100 procent med ”gamlern” och har inget administrativt jobb nu.

Nu är Siv 75 år och jobbar extra som vårdbiträde.

– Jag är 100 procent med ”gamlern” och har inget administrativt jobb nu. Det är där jag vill vara. Jag har ett intresse för människor och det är ganska mysigt när man är på jobbet. Det ger väldigt mycket att få prata med dem.

Vill du också ha ett meningsfullt extrajobb?

Läs mer på skelleftea.se/seniorjobb

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Skellefteå kommun.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons