Annons
Målet är att hinna färdigt redan till semestern. "Det är en väldigt djärv plan men vi tror på den", säger Olov Martinson, platschef på Holmens sågverk i Bygdsiljum. Foto: Pressbild

Går samman på orten – anrikt kafé och området utanför fräschas upp

SAMHÄLLE Lokala krafter i Bygdsiljum ska tillsammans renovera det klassiska Westmans Café, fräscha upp utemiljön och bygga sjöbodar med övernattningsmöjligheter vid vattnet intill: "Besitter all kompetens och entreprenörsanda"

Annons

De påfåglar som en gång struttat runt i trädgården är inte längre kvar, men Westmans Café är och förblir ett signum för Bygdsiljum. Grundat 1929, stående mitt i byn och med utsikt över Stora Bygdeträskets utlopp i Rickleån.

Martinsons, det andra varumärket för samhället, tog över fastigheten för ungefär 15 år sedan. Den dåvarande kaféägaren Sture Westman ville sälja verksamheten då men hade svårt att hitta en köpare, så företaget klev in och har arrenderat ut driften sedan dess.

– Det är viktigt för de närboende att bygden inte utarmas, konstaterar Olov Martinson, platschef på Holmens sågverk som det heter efter skogsbolagets förvärv av Martinsons under 2020.

Annons

De har visat prov på bysammanhållning i Bygdsiljum förut. Olov berättar att de var först i kommunen med att gräva för bredband, de kom överens med Skellefteå Kraft som stod för materialet medan invånarna stod för själva arbetet.

– Folk pratar om det fortfarande. Det var 4 160 ideella timmar i det projektet och man lär känna varandra när man gräver tillsammans, säger Olov.

Och nu tänker de göra det igen, i en satsning till glädje för både besökare och bybor.

Annons

Samordnas lokalt

Projektet är ett samarbete mellan Holmen och ideella krafter och samordnas av Bygdsiljum utveckling (BUAB), ett aktiebolag som totalt 65 privatpersoner, föreningar och företag äger tillsammans och som grundades 2002.

Alla lägenheter i Bygdsiljum ägdes av Skebo då, men beläggningen lämnade något att önska och grundarna var oroliga att förlora dem.

– Så vi skapade BUAB, gick in med kapital och köpte loss lägenheterna. Vi driver dem fortfarande och har full beläggning nu, och kö, så vi skulle vilja bygga fler, säger Olov.

De utvändiga utvecklingsplanerna för Westmans Café och parkområdet nedanför, med några av sjöbodarna som ska byggas nere till höger i bild. Illustration: Shirly Holmberg, Björnfabriken

Vid sidan av fastighetsförvaltningen jobbar BUAB även för samhällets utveckling och att hålla byn levande, vilket det nya projektet är en del av.

Tror på resultatet

Westmans Café med dess tillhörande bar, restaurangkök samt festvåning, och parkområdet utanför, kommer alla att fräschas upp. Dessutom ska sex sjöbodar med övernattningsmöjligheter tillkomma vid vattnet intill.

– Det ska bli jättespännande och vi är övertygade om att det blir jättefint. Det här ökar också fastighetsvärdet och gör det mer attraktivt att flytta till Bygdsiljum, säger Olov.

De har också planer på en mindre scen för musikquiz, barnteater, berättaraftnar och liknande. Kanske en mindre konsert eller två.

Annons

Olov räknar med 1 100 betalda entreprenörtimmar och ungefär 1 000 ideella timmar innan de är färdiga, men målet är att hinna klart till semestern.

– Det är en väldigt djärv plan men vi tror på den. Vi besitter all kompetens och entreprenörsanda vi behöver här i byn. Vi hade stormöte för att presentera projektet i går och alla är jätteintresserade, säger Olov Martinson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons