Annons
Jörgen Mikaelsson Evyson bokdebuterade med "Elefanten i rummet och elva andra berättelser" år 2021 och släppte sin andra novellsamling den 25 mars. "Min dotter sade 'du måste skriva två'", berättar han. Foto: Privat

Burträskförfattare ger ut sin andra bok: ”Det känns mer ordentligt nu”

KULTUR Gymnasieläraren och författaren J.M. Evyson är tillbaka med en ny bok. En samling noveller om det vardagligas krasch mot det paranormala, i en virvel av magisk realism.

Annons

Det är ett utforskande av när vardagen möter det okonventionella. En samling berättelser som tar avstamp i något ordinärt, banalt, och kryper över till något annat i en blandning av humor och allvar.

En persons trädgårdstomtar kommer till liv och en annan finner sig i ett försök till parmatchning orkestrerat av kärleksguden Eros, i Jörgen Mikaelsson Evysons andra novellsamling Nattreceptionisten och nio andra berättelser.

– Min dotter sade ”du måste skriva två, man är inte författare förrän man skrivit två böcker”. Så nu kan jag säga att jag är författare, säger han muntert.

Annons

Jörgen bor i Burträsk och är lärare i svenska och SO-ämnen på Yrkesgymnasiet i Skellefteå. Han tillbringar mycket tid på bussen, det är framförallt där han skriver, och ett exempel på var i vardagen som han hittar sin inspiration.

– Jag kan se något som händer och spinna iväg med det. Ta utgångspunkt i något som händer i vardagen och sätta en knorr på det, säger han.

Omslaget till ”Nattreceptionisten och nio andra berättelser” av J.M. Evyson, vilket är Jörgens författarnamn. Han har fler noveller i bearbetning och även idéer till någon roman. Foto: J.M. Evyson

Han debuterade med Elefanten i rummet och elva andra berättelser för tre år sedan, även det en novellsamling, och kom ut med uppföljaren den 25 mars.

– Det känns mer ordentligt nu. Med den första boken var det ”nu tar jag alla mina filmidéer och skriver ihop dem” ungefär, men i den här har jag skrivit ”för bok” redan från början, säger Jörgen.

Delar av innehållet har redan dragit uppmärksamhet. I den nya boken ingår novellen Avgrunden som blev det vinnande bidraget i novelltävlingen Shadow Over Tjärdalen, i konkurrens med både hobbyskribenters och publicerade författares verk.

Annons

Vinnaren tillkännagavs i samband med skäckkonventet Lidman/Lovecraft i höstas och inför nästa konvent har Jörgen erbjuds en plats i juryn.

Kommer du med fler böcker framöver?

– Ja. Det är ett konstant skrivande, jag har alltid noveller igång, och har stora idéer för någon roman också men det kommer i så fall att ta längre tid, säger Jörgen.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons