Annons
Daniel Oja i tidigare uppsättning av "Böckerna". Foto: Albert Rösch

Vill väcka läslust – delaktighet och akrobatik i föreställning för elever

KULTUR I veckan kommer skolelever i Skellefteå att bjudas på läsfrämjande scenkonst med mycket delaktighet och ett inslag av akrobatik. "Böckerna" sätts upp på Nordanå.

Annons

Det är en soloföreställning med scenartisten Daniel Oja vid Nordcirkus. Ekvilibrist, teaterskådespelare och litterär entusiast. Han har turnerat med Böckerna sedan 2022 och i veckan tar han showen till Skellefteå.

Det är en hyllning till den fysiska boken; boken som faktabärare genom tiderna, som underhållare, spridare av information och vidgare av perspektiv.

– Jag vill väcka en lust och en tanke för böcker och läsande. Nästa gång barnen ser en trave böcker eller en bokhylla så kan de få helt andra intryck, säger Daniel.

Annons

Framträdandet är visuellt förankrat i början av förra seklet. Det kommer att innehålla inslag av akrobatik och, för publiken, en stor dos interaktion.

– Jag har turnerat runt i världen som gatuartist och tar med mig mycket från det, det här med publikinteraktion och delaktighet. Man har hela tiden en dialog, ”vilka böcker gillar du?”, och det finns utrymme för improvisation.

Böckerna får flera uppsättningar på Nordanå under torsdagen och fredagen, framför inbjudna skolklasser.

– De ska få komma in i böckernas och läsandets värld på ett oväntat sätt. Totalt är det 12-18 grundskoleklasser som kommer, berättar Daniel Oja.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons