Annons
Elfsborgs Izabella Bergström under en match mot FC Trollhättan i september 2023. Foto: Jörgen Jarnberger, IF Elfsborg

Bolag med i banbrytande satsning: ”Kan sätta en ny standard globalt”

NYHETER Idrottsforskare i Sverige och Portugal går samman med Skellefteföretaget Photon Sports i ett flerårigt arbete för att utveckla nya träningsmetoder och minska skaderisken i damfotbollen. "Det är en banbrytande studie", säger Dan Fransson som leder arbetet.

Annons

Photon Sports i Skellefteå jobbar med 3D-kameror och avancerad sensorteknik för att mäta idrottares förmåga. Tekniken används i OBOS damallsvenskan och har även nått ut i Europa, och gör det möjligt för klubbar att mäta sina spelares snabbhet, kraft och explosivitet så att träningen kan optimeras utifrån det.

Det vill man ta tillvara på i en ny studie. Under fyra år kommer damfotbollsmatcher på elitnivå att studeras och analyseras, där målet är att ta fram anpassade tester och träningsmetoder specifikt inom damfotbollen, och minska skaderiskerna.

Annons
Dan Fransson, doktorand vid Göteborgs universitet, leder studien. Foto: Pressbild

”Banbrytande studie”

I projektet deltar Photon Sports, Göteborgs universitet, University of Beira Interior i Portugal, IF Elfsborg och Svenska fotbollförbundet.

– Genom att bättre förstå och optimera rörelseprofiler och rörelsemönster kan vi utmana gränserna för prestation inom damfotboll, berättar Dan Fransson, som leder studien, i ett pressmeddelande.

Han är doktorand vid Göteborgs universitet och Head of performance på IF Elfsborg.

– Med rätt insikter och träningsmetoder kan vi göra spelet snabbare, mer explosivt, samtidigt som vi minskar risken för skador. Det är en banbrytande studie som kan sätta en ny standard för damfotbollen globalt, fortsätter han.

Annons
Anders Tånger är vd på techföretaget Photon Sports i Skellefteå. Foto: Pressbild

Traditionellt har studier på fotbollspelare ofta fokuserat på manligt spelare men i den här vill man ta fram ny kunskap specifikt baserad på damspelares förutsättningar. Sporten utvecklas, spelet blir alltmer explosivt och tekniskt i hög fart, och samtidigt är damspelare överrepresenterade i vissa typer av skador.

– Vi ser en stor potential i att utveckla nästa generations test- och träningsprotokoll anpassade för damfotbollsspelare på elitnivå. Vi är inte längre begränsade av teknologin och kan optimera testning och träning med andra förutsättningar, säger Anders Tånger, vd på Photon Sports.

– Spelarna kommer ytterligare kunna utveckla sina förmågor avseende explosivitet och agilitet, och vi kommer se ett ännu snabbare och attraktivare spel framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons