Annons
Bland annat krävs hänsyn i området runt Örvikensågen. Foto: Patrick Degerman

Förslag för Örvikens utveckling tas fram: ”Mycket potential att växa”

NYHETER Nu kommer förslag att tas fram för hur Örviken kan växa med nya bostäder samtidigt som de kulturhistoriska värdena bevaras och vattenområden görs tillgängliga för fler.

Annons

Skellefteå kommun tar hjälp av arkitekter, designers, antikvarier och konstnärer som ska skissa på en idé för Örviken. Det är en del av Visioner i norr, ett projekt som Skellefteå gör tillsammans med Umeå, Luleå, Boden, Kiruna och Gällivare kommuner.

Alla står inför stora utmaningar kopplade till investeringar i grön industri, teknik och infrastruktur, och alla har valt ett område som de vill ha andras perspektiv på.

Annons

En utmaning i Skellefteå kommun är inte minst bostadsbehovet. Ambitionen är att nå 90 000 invånare redan år 2030.

– Vi valde Örviken eftersom det har mycket potential att växa, men vi behöver ta hänsyn till kulturmiljöer av riksintresse i området kring Örvikensågen, förorenad mark från den och andra industrier, och tung trafik från Sundgrundsleden, berättar Harriet Wistemar, kommunarkitekt i Skellefteå, i ett pressmeddelande.

Kommunen anser också att vattnet som omger Örviken borde kunna nyttjas bättre.

Annons

En utlysning läggs ut och i april kommer det att bestämmas vilka team som ska jobba med vilken kommun. Sedan får de skissa på förslagen under våren och hösten.

– Jag ser fram emot andra perspektiv på området, vilka kreativa idéer som kommer ur det här samarbetet och vilka vi kan gå vidare med i vårt fortsatta arbete med Örviken, säger Lars Hedqvist, planeringschef på Skellefteå kommun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons