Annons
Foto: Paulina Holmgren

Problem med fjärrvärmen i kylan – hundratals hushåll blev drabbade

NYHETER Det har varit störningar i fjärrvärmeleveransen i Ursviken, Skelleftehamn och Burträsk under tisdagen, men enligt Skellefteå Kraft ska alla ha värmen på väg tillbaka nu.

Annons

En driftstörning uppstod på måndagskvällen och är fortfarande aktiv nu på tisdagsmorgonen. Det är boende i Ursviken och Skelleftehamn som är drabbade och i nuläget finns ingen prognos för när problemet kan vara löst.

På sin hemsida skriver Skellefteå Kraft att arbete pågår.

– Det kommer ta lite tid innan fjärrvärmen går som vanligt igen, meddelar elbolaget.

Uppdatering, 08.58:

Störningen ska ha uppstått efter ett strömavbrott på Rönnskär. Enligt Skellefteå Kraft ska delar av fjärrvärmeleveransen ha återupprättats nu, men inte hela.

Annons

Totalt är det 400-450 fjärrvärmekunder i området som blivit drabbade. Driftstörningen påverkar uppvärmningen och varmvattnet i deras hus vilket kommer olägligt i den stränga kylan.

– Skellefteå Kraft vidtar åtgärder för att stärka upp värmeleveranserana med en extra panna som kommer att vara på plats på tisdagskvällen, fortsätter elbolaget.

Uppdatering, 09.51:

Nu strular fjärrvärmen i Burträsk med, uppger Skellefteå Kraft. Driftstörningen ska ha uppstått strax efter klockan 09.00, det är okänt varför och hur många som berörs.

– Felavhjälpning pågår, meddelar elbolaget

Annons

Även här saknas prognos för hur länge det kan ta. Personer som har frågor om dagens störningar uppmanas kontakta Skellefteå Krafts felanmälan, nummer dit går att hitta här.

Uppdatering, 11.00:

Det går framåt i arbetet med fjärrvärmen i Ursviken och Skelleftehamn. Vid klockan 10.30 var omkring 300-350 fjärrvärmekunder fortsatt påverkade och enligt Skellefteå Kraft bedöms merparten av dessa ha fått fjärrvärmen tillbaka inom 1-2 timmar.

Uppdatering, 13.15:

De som fortfarande är drabbade i Ursviken och Skelleftehamn kommer att få vänta längre på att få fjärrvärmen tillbaka. Återställningen har försenats nu.

– Det kommer att dröja ytterligare ett par timmar innan de drabbade kunderna i området har värmen tillbaka. Under kvällen beräknas alla kunder i fjärrvärmenätet ha värmen tillbaka, meddelar Skellefteå Kraft.

Annons

Uppdatering, 13.41:

Till glädje för drabbade runt Burträsk ska arbetet i det området ha kommit framåt nu. Skellefteå Kraft har ingen aktiv störning där längre.

Uppdatering, 16.08:

Fjärrvärmeproduktionen på Rönnskärsverken är tillbaka i full effekt, sedan 15-tiden, meddelar Skellefteå Kraft. För frusna Skelleftehamns- och Ursvikenbor är värmen och varmvattnet på väg tillbaka nu, men det dröjer några timmar innan det når normala nivåer.

Kraftbolaget kommer att fortsätta hålla öppen sin felanmälan för att hjälpa kunder som hör av sig under kvällen. De har även höjt beredskapen hos sin fältpersonal för att kunna hantera eventuella fler störningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons