Annons
Peter Carlsson, vd på Northvolt, bredvid anläggningen i Skellefteå. Foto: Northvolt / Jonatan Stålhös

Northvolt tar jättelån – investerar över 50 nya miljarder i Skellefteå

NYHETER Northvolt pumpar in 5 miljarder dollar, motsvarande över 50 miljarder kronor, i den fortsatta utbyggnaden av fabriken i Skellefteå. Det tillkännager bolaget på tisdagen.

Annons

Nyheterna om Northvolt haglar tätt. Förra veckan meddelade EU-kommissionen att den godkänner stöd till företagets etablering av en batteri- och elfordonsfabrik i norra Tyskland. Ett stöd på motsvarande 10 miljarder kronor.

I dag tillkännager Northvolt en ny anskaffning av kapital. Det är den enskilt största hittills. 5 miljarder dollar, motsvarande över 50 miljarder kronor, som ska investeras i Skellefteå.

– Denna finansiering är en milstolpe för den europeiska energiomställningen. Den kommer att göra det möjligt för oss att realisera Northvolt Etts fulla potential, säger vd Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Annons

Kapitalanskaffningen är tvådelad. Northvolt refinansierar dels ett gammalt lån från 2020 och tar ett nytt. Bakom finansieringen står 23 affärsbanker ihop med Europeiska investeringsbanken (EIB) samt Nordiska investeringsbanken (NIB).

Enligt Northvolt är detta det största gröna lån som någonsin tagits i Europa.

– Det här har varit en otrolig laginsats, berättar ekonomichef Alexander Hartman.

Annons

Medlen ska användas för utbyggnaden av katodproduktionen och celltillverkningen på Northvolt Ett i Skellefteå. Finansieringen ska även möjliggöra en utbyggnad av den intilliggande återvinningsanläggningen, Revolt Ett.

– Jag är stolt över att se hur vår ambition att massproducera världens grönaste batteri lockar finansiella partners på toppnivå, säger miljöchef Emma Nehrenheim.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons