Annons
Peter Carlsson, vd på Northvolt. Foto: Pressbild

Efter ett historiskt EU-beslut – nya miljarder till Northvolts expansion

NYHETER EU-kommissionen har godkänt ett stöd på motsvarande 10 miljarder kronor till Northvolt, för bygget av en ny batteri- och elfordonsfabrik i Tyskland.

Annons

Det är ett tyskt statligt stöd på 902 miljoner euro, motsvarande 10 miljarder kronor, som ska pumpas in i Northvolt. Stödet består av ett direktbidrag på 700 miljoner euro och en garanti om 202 till.

Medlen ska användas för att bygga en fabrik för produktion av batterier och elfordon i norra Tyskland, rapporterar Reuters, och att satsningen är en del i att påskynda den gröna omställningen och minska bränslebehovet i EU.

Annons

EU-kommissionens godkännande av stödet ska ha varit nödvändigt för att Northvolt inte ska placera fabriken i USA istället, med stöd av USA:s stödpaket Inflation Reduction Act som genom subventioner är menat att underlätta företagssatsningar inom bland annat fossilfri energi.

Enligt Breakit är EU-beslutet historiskt, för det är första gången som unionen ger ett godkännande under en ny förordning som tillåter bolag att begära extra finansiering för att i längden stärka Europas konkurrenskraft.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons