Annons
Bild från fjolårets big air-tävling i Vitbergsbacken. Foto: North Coast Snowboard

Högtflygande tävling till Vitberget: ”Åkarna gör sina häftigaste trick”

SPORT Skid- och snowboardåkare kommer till Skellefteå för en ny spektakulär hopptävling. Till helgen anordnas ett big air-event i Vitbergsbacken igen.

Annons

Det är Swedish Snowboard Series (SSS) och Swedish Slopestyle Tour (SST) som kommer till stan. Det är andra stoppet på de nationella tävlingsserierna i snowboard och freeski som genomförs gemensamt.

Touren arrangeras av Svenska skidförbundet ihop med North Coast Snowboard och engagerar åkare på olika nivå.

– Det är inte bara för eliten. Mycket handlar om gemenskap och åkglädje, säger Oscar Wester, projektledare för snowboard och freeski på Svenska skidförbundet.

Annons

Touren inleddes i Kiruna i december och har sin målgång i Funäsdalen i mars. Tävlingsmomentet i Skellefteå anordnas på Vitberget på lördag – och är unikt – för det är bara här som åkarna kommer att tävla i big air.

– Det är ”the big showdown”, kan man säga. Ett stort hopp. Åkarna gör sina häftigaste trick, får två eller tre försök, och det bästa hoppet är det som räknas.

Bild från fjolårets big air-tävling i Vitbergsbacken. Foto: North Coast Snowboard

”Ger verkligen allt”

Tävlingen i Vitbergsbacken kommer att pågå hela dagen, från klockan 08.00 till 20.00. Under förmiddagen tävlar de yngre klasserna och på eftermiddagen de äldre.

– Det blir gratis att komma och titta på. Vi har ett produktionsteam som kommer att filma från lunch och framåt, så då får vi också en livestream som kommer gå att följa via sociala medier, berättar Oscar.

Annons

Enligt Visit Skellefteå ska det finnas hamburgare och fika till försäljning på plats.

Vad är det som gör tävlingen häftig för åskådare?

– De ger verkligen allt, åkarna. Det här är som en summering av deras träning. Det kommer att bjudas på dubbelvolter, innovativa trick med mera, och det är jättekul att se åkglädjen och beslutsamheten när de går in för hoppet, säger Oscar Wester.

Artikeln är en del av Megafonen 24/1 – 2024. Läs hela tidningen här »

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons