Annons
Hans Hallberg och Nadia Wallmark på restaurangens uteservering i augusti 2023. Foto: Jonas Nilsson

Restaurangens ägare om det svåra beslutet: ”Har gjort allt vi kunnat”

NYHETER Restaurang Rustique har stängts och ägarbolaget begärts i konkurs. Hans Hallberg och Nadia Wallmark berättar om beslutet, om personalen och vad ägarna bär med sig.

Annons

Efter att dörrarna till restaurangen stängts i lördags togs beslutet om att inte öppna dem igen. Kvällarna på Rustique har många gånger varit livfulla, packade rentav, men på slutet alltmer sällan.

I december lades verksamheten ut till försäljning. För ägarna Nadia Wallmark och Hans Hallberg handlade det lika mycket om att hitta en eventuell samarbetspartner som en regelrätt köpare, men inget av det har kommit att hända.

– Vi har gjort allt vi kunnat för att ta Rustique vidare och hoppats hitta någon som, om inte annat, velat göra det tillsammans med oss, säger Hans.

Det har funnits intressenter men inga som ägarna kunnat ingå avtal med och nu är de till vägs ände. På måndagen skickade duon in en ansökan om konkurs.

Annons

Hur mår ni i dag?

– Man mår väl som man bör… det är väldigt ledsamt, det är det, men det var tyvärr ett oundvikligt beslut, säger Hans, märkbart tagen av situationen.

Insikten har inneburit ett slag för Nadia med. Den senaste tiden har varit ångestfylld. Nu säger hon att hon ändå mår någorlunda okej.

– Det jobbigaste är att känna som att man svikit personalen, säger hon.

Det är för deras skull som ägarna försökt hålla ut så länge som de gjort. Duon tror att personalen förstått att detta varit på gång. De har kommit nära varandra under restaurangens fem år och Rustique-familjen, som Hans kallar den, har haft en öppen dialog om hur det går.

– Just nu ligger fokus på att ge dem rätt förutsättningar att gå vidare, berättar han.

– Vi är så tacksamma för allt de har gjort och kommer att göra allt vi kan för att stötta dem i att ta steget till någonting annat, säger Nadia.

Annons

Ägarna själva behöver få landa nu. Nadia säger att hon försöker ta dagen som den kommer. Det kan hända att Hans hittar tillbaka till restaurangbranschen en dag, men just nu handlar det bara om att komma igenom den här perioden.

Är det någonting fint som ni kan ta med er från den här tiden?

– Det har varit en otrolig resa. Verkligen. Jag är fantastiskt tacksam för de här åren på Rustique, den bästa arbetsplatsen med den bästa personalen. De har alltid ställt upp och utan dem hade det inte alls blivit samma sak, säger Hans.

– Just nu känns det väldigt mörkt men när allt har lagt sig kommer man att kunna titta tillbaka på allt med glädje igen. Se hur rolig resan varit, tillägger han.

Annons

Även Nadia beskriver åren på Rustique, sammanhållningen och sättet hon utvecklats som person, med mycket värme. Det är framförallt den som hon bär med sig.

– Det är ångestladdat nu men vi ångrar ingenting. Vi har lärt oss mycket om oss själva och byggt upp varandra. Det är kanske det som man kommer att sakna allra mest.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons