Annons
Maria Marklund, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten. Foto: Sofia Johansson / Pexels

Ökad smittspridning inför helgen – regionen: ”Gäller ha sunt förnuft”

NYHETER Smittspridningen i Västerbotten är fortsatt hög inför julhelgen. Regionen uppmanar dig som blir sjuk att fundera på om det är lämpligt att träffa andra personer eller inte.

Annons

En hög andel av de som testas för luftvägsinfektioner är positiva för antingen covid-19, influensa eller RS-virus nu, meddelar Region Västerbotten.

– Vi har inte längre någon bred provtagning för covid-19, utan det är huvudsakligen patienter som testas för luftvägsinfektioner. Men andelen positiva fall ger en indikation på hur smittspridningen ser ut i samhället, säger smittskyddsläkare Maria Marklund i ett pressmeddelande.

Den senaste veckan är det framförallt antalet fall av influensa som har ökat.

Annons

– Som det ser ut nu kan vi nog få en rätt hög smittspridning under julveckorna. Jag hoppas att så många som möjligt får vara friska och kan träffa släkt och vänner, säger Maria Marklund.

Hon uppmanar samtidigt dig som blir sjuk att fundera på om det är lämpligt att träffa andra personer eller inte.

– Ska du träffa äldre personer, barn under sex månader eller andra som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk finns det anledning att tänka efter extra noga, säger hon.

– Det gäller att ha sunt förnuft, fortsätter Maria Marklund.

Annons

Hon tipsar även om saker du kan göra för att minska risken för smitta.

– Var noga med handhygienen och tvätta händerna regelbundet med tvål och vatten. Det är också bra att hosta och nysa i armvecket samt undvika att röra sig i ansiktet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons