Annons
Campusområdet i Skellefteå. Foto: Jonas Westling

Lärosäten ansluter till Skellefteås samverkansmodell – utbildningar startas: ”Det är en viktig satsning”

NYHETER Fyra nya lärosäten ansluter till Skellefteå Universities Alliance och redan under 2024 kommer program- och kursutbudet i Skellefteå att öka. Det finns planer på att nå betydligt fler.

Annons

Vi har tidigare berättat att Skellefteås Ida Lindh blev nominerad till priset Årets innovationsledare för den modell som hennes enhet på kommunledningskontoret, enheten för högre utbildning och forskning, tagit fram.

Skellefteå Universities Alliance (eller SUA), som den heter, är en ny modell för samverkan mellan olika lärosäten. Skellefteå har inget eget lärosäte men stora behov sett till kompetensförsörjning, så med SUA har man försökt tänka nytt.

– Med den tillväxt vi har i kommunen så behöver vi kraftigt växla upp utbudet av högre utbildning för att klara av att försörja näringslivet och den offentliga sektorn med personal, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson i ett utskick.

Annons

Lärosäten hakar på

Bollen har kommit i rullning nu. Mälardalens universitet har redan meddelat att det ansluter till SUA och nu gör fyra andra lärosäten det med: Högskolan Väst, Gymnastik- och idrottshögskolan, Högskolan i Gävle samt Mittuniversitetet.

Med dem ombord kommer nya program och kurser att startas redan nästa år. Vad inriktingen på dessa blir specificeras inte i dagsläget.

– Vi drivs av ambitionen att göra skillnad. Högskolan ser därför fram mot ett kreativt samarbete med Skellefteå och andra lärosäten med målet att underlätta den gröna omställningen, säger Lars Bengtsson, prorektor på Högskolan i Gävle.

Annons

Stora framtidsplaner

Luleå tekniska universitet och Umeå universitet finns rotade på Campus sedan länge och med SUA vill man kraftigt utöka kapaciteten för den här typen av samarbeten.

Målet är att ha minst 15 nationella och 5 internationella lärosäten år 2030 – och dubbla det antalet till 2040. Fullt utbyggt planeras för 15 000 studenter inom ramen för Skellefteå Universities Alliance.

– Det här är en viktig satsning med ett starkt och brett politiskt stöd. Det behövs mer samarbete på nationell nivå för att klara framtidens utmaningar vad gäller utbildning och kompetensförsörjning, säger Lorents Burman (S), kommunalråd i Skellefteå.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons