Annons
Det är grabbarna i Kjells Bänk, Carl Bodin, Anton Thylin, Gustav Johansson och Vidar Burman Melin (på mobilskärmen), som får årets ungdomskulturstipendium. Här i Mullbergets replokaler i februari. Foto Tinika Häggström

Band, arrangör och konstnär: De är kulturnämndens stipendiater 2023

NYHETER Punkbandet Kjells Bänk, eldsjälen Hans-Ove Forssell och konstnären Karin Nordgren i Skellefteå uppmärksammas med varsitt fint stipendium.

Annons

De unga punkrockarna i Kjells Bänk får årets ungdomskulturstipendium, arrangören Hans-Ove Forssell tilldelas årets kulturstipendium och konstnären Karin Nordgren blir mottagare av det arbetsstipendium som delas ut två gånger per år.

Det har kulturnämnden bestämt under sitt sammanträde i mitten på förra veckan.

– Kjells Bänk tar verkligen plats i Skellefteås musikliv. Jag hoppas att de som ungdomskulturstipendiater kan inspirera fler unga musiker att våga ta plats, berättar ordförande Daniel Sjögren (S) i ett pressmeddelande.

Annons

– Hans-Ove är en stor eldsjäl för kulturen och folkmusiken i vår kommun. Han är väl förtjänt att vara årets kulturstipendiat. Karin ska använda konsten som verktyg för att skildra sammanhanget i arbetsstugor i början av 1900-talet. Ett ämne som är aktuellt även idag och jag hoppas att hennes konst kan bidra till goda samtal och reflektioner, fortsätter han.

Ungdomskulturstipendiet och kulturstipendiet består av 15 000 kronor vardera och arbetsstipendiet av 20 000 kronor.

Nämndens motiveringar

Kjells Bänk utses till 2023 års Ungdomsstipendiat med följande motivering:

Kjells Bänk har slagit till och punken är återupprättad. Med spelglädje, rockiga scenposer och en hel del röj har bandet Kjells Bänk tagit Skellefteå och nästan hela Norrland med storm. En musikbild fylld med punkiga gitarrer, thrashiga trummor, mullrande bas och låttitlar som ”Why I Hate the World” tar ett band med tonåringar självklar plats på scen.

Annons

Hans-Ove Forssell utses till 2023 års Kulturstipendiat med följande motivering:

Här slår ett arrangörshjärta starka slag för hembygden runt Burträsket, i Bygdsiljum och i hela Skellefteå kommun. Hans-Ove Forssell har genom sitt stora och ideella engagemang, där folk- och världsmusiken i alla sina former varit ett genomgående intresse, lyft fram spelmanstraditioner, anordnat buskspel och arrangerat konserter för en bred publik. Burträsksvängen med sina många besökare och Kyrkhelgen i Skellefteå är båda arrangemang som fått växa till under Hans-Ove Forssells överinseende.

Källa: Skellefteå kommun

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons