Annons
Företagaren Mattias Broman, kanske mest förknippad med Nordelektro, har gått in som ny storägare. Foto: Pressbild

Företagarprofilen ny ägare i bolag: ”Kommer att bli en stor tillgång”

NÄRINGSLIV Näringslivsprofilen Mattias Broman går in som ny storägare i Whitebox, en ny vd har utsetts och nu lanseras även en ny produkt, som ska hjälpa företaget att nå ut globalt.

Annons

Skellefteföretaget Whitebox startades häromåret av Joakim Vincent och Erik Wikström, den ene professor i innovation och den andre tidigare vd på Nordic Light. De jobbar med LED-teknik och UV-C-ljus för att utveckla produkter som ska eliminera virus och bakterier, vilket blev högaktuellt under pandemin.

Tekniken har tagits in av bland andra Skellefteå buss, Skellefteå Airport och Skellefteå AIK. 2021 utsågs Whitebox även till Årets SmartUp på näringslivsdagen i Skellefteå.

I fjol uttalades nästa stora mål: den globala sjukvårdsmarknaden.

– Vi fick nyligen vår största order hittills från ett sjukhus i Kairo och det är bara början, säger vd Peter Karlstén i ett pressmeddelande.

Annons
Peter Karlstén anslöt till teamet efter att ha varit etableringsansvarig på näringslivskontoret i Skellefteå. Foto: Pressbild

Peter Karlstén har tidigare varit global försäljningschef på Whitebox men nu tagit steget till vd. I dag får företaget även stöd på resan av entreprenören och investeraren Mattias Broman, kanske mest förknippad med Nordelektro, som gått in som ny storägare.

– Mattias cv är imponerande, han vet hur man bygger snabbväxande företag. Hans kunskaper kommer att bli en stor tillgång för oss när vi nu satsar på att ta nästa stora steg ut på världsmarknaden, säger Peter Karlstén.

Annons
Produkten ska tjäna som ersättning eller komplement till de kemikaliebaserade desinficeringsmedlen. Foto: Pressbild

Som en del i detta steg lanseras en ny produkt, Whitebox Hand Disinfection, som ska underlätta god handhygien och motverka vårdrelaterade infektioner i sjukhusmiljöer. Enligt Whitebox ska den kunna ersätta eller komplettera saker som handsprit.

Produkten kommer att förhandsvisas på den stora Medica-mässan i Düsseldorf under nästa vecka, innan den så småningom tillgängliggörs för andra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons