Annons
Baserat på pressmeddelande
Skellefteå Musikaliska har tagit initiativ till dagen i samarbete med andra aktörer som vill utveckla musiklivet i Skellefteå. Från vänster: Jonathan Norén Brännström (Kulturföreningen Mullberget), Thomas ”Linge” Lindgren (Skellefteå musikaliska), Emma Bystedt (Sara kulturhus), Emma Pantzé (Sara kulturhus), Jonas Lundqvist (Skellefteå musikaliska), Gunnar Karlsson (Summertime Music & Life), Anders Thylin (Summertime Music & Life) och Sofia Andersson Lundberg (Sara kulturhus). På bild saknas representant för medarrangörerna Wood Hotel och Studiefrämjandet. Foto: Jonas Westling

De vill göra Skellefteå till en musikstad på nytt: ”Kan behöva både stöd och en kick i baken”

MUSIK Under 1990-talet växte Skellefteå till att bli en musikstad av rang. Nu vill föreningen Skellefteå musikaliska att det ska hända igen. Den 20 januari bjuder man därför in en rad aktörer till en dag på Sara kulturhus för att diskutera hur man bäst ska stötta utvecklingen av Skellefteås framtida musikliv.

Annons

1990-talet var en period av stark tillväxt inom Skellefteås musikliv, en utveckling som kröntes av utnämningen till Årets Popstad 2002. Under de här åren skördade Skelleftebaserade band som Wannadies, This Perfect Day, Mindre Modiga Män och Hardy Nilsson skördade såväl nationella som internationella framgångar.

– I den intensiva expansion som Skellefteå nu befinner sig känns det som att det kan hända igen. Men den utvecklingen kan behöva både stöd och en kick i baken. För att ha kreativa samtal och samordna våra resurser bjuder vi därför in till den här dagen tillsammans med andra engagerade aktörer, säger Thomas ”Linge” Lindgren, ordförande i föreningen, i ett pressmeddelande.

Annons

Samtal för framtiden

Dagen inleds med ett panelsamtal med representanter från Skellefteå kommun, Kulturföreningen Mullberget, skolan, musikbranschen, eventbranschen och Sara kulturhus. Grundfrågan som samtalet kommer att kretsa kring är hur goda förutsättningar kan skapas i samverkan mellan de etablerade och de unga, hungriga musikskaparna och musikerna.

– Kan en ung, driven musiker stanna här? Vill ett satsande band bo kvar i stan? Jag träffar många av dessa unga i min vardag på Estet musik och för deras framtid och med avstamp i min egen musikergärning önskar jag att vi tar några konkreta steg denna dag, säger Åsa Granlund Jonsson, musiker och lärare på Estetiska programmet med musikinriktning och en av deltagarna i panelen.

Punkbandet Röda Naglar är ett av de band som spelar under kvällens konsert. Foto: Pressbild

Konsert med unga musiker

I panelen deltar även Sofia Andersson Lundberg, programchef på Sara kulturhus.

– Något av det viktigaste vi gör på Sara kulturhus är att lyfta fram den lokala musiken på våra scener. Kan vi vara med och påverka en positiv utveckling genom att stötta våra modiga aktörer som exempelvis alla på Mullberget så kommer vi att göra det.

Annons

Dagen avslutas med en konsert med några av de band som utgör Skellefteås musikaliska framtid: Röda Naglar, Kjells bänk, Hök, The Soulmate Society och Barons Court.

Denna artikel är baserad på ett pressmeddelande från Skellefteå musikaliska.
Artikeln kan ha justerats av Megafonens redaktion, men texten härstammar från ovan nämnda företag/organisation. Har du också ett pressmeddelande på gång? Skicka det gärna till oss på redaktion@megafonen.nu

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons