Annons
Några av Berättarfestivalens alla föreställningar under den 16-22 oktober. Foto: Pressbild

Snart är det dags – 15:e utgåvan av Berättarfestivalen intar Skellefteå

KULTUR Den 15:e upplagan av Berättarfestivalen står för dörren med över 150 programpunkter i Skellefteå kommun.

Annons

Evenemanget spänner mellan den 16 och 22 oktober. Antalet besökare nådde nya nivåer under 2022, enligt huvudarrangören Nordiskt Berättarcentrum ska över 10 000 personer ha deltagit och förväntningarna är höga även i år.

15-årsjubileet av Berättarfestivalen rymmer över 150 programpunkter, som vanligt på olika platser i Skellefteå kommun. Det är ett brett program med alltifrån berättarkonserter, boksläpp och författarsamtal till öppna repetitioner och internationella gästspel.

– Utbudet blir maffigt och det finns även programpunkter på engelska, säger Monica Lindgren som producerar festivalen, i ett pressmeddelande.

Annons

Årets tema är ”I Saras fotspår”, en hyllning till Sara Lidman som skulle ha fyllt 100 i år.

– Parallellt med olika Sara-program på flertalet orter så hyllar vi också andra, starka, kvinnor som gått före. Det blir föreställningar om både Mimmi Helamb, Signe Aurell och Emily Dickinson. Sara skulle ha trivts, säger Monica Lindgren.

Några highlights

I programmet blandas inbjudna konstnärer med amatörer och professionella program med mer avslappnade berättarsamtal. Tanken med festivalen är att det ska finnas någonting för alla.

Annons

Bland höjdpunkterna nämns ”Barnens berättarfestival” som en självklarhet.

– Varje dag under festivalveckan finns något för barnen att ta del av. Det känns mycket roligt att programmet håller en sådan bredd, säger Theresa Eriksson som är pedagog på Nordiskt Berättarcentrum.

– På biblioteken runt om i kommunen kan besökarna ta del av ”Trollmor och de magiska glasen”, ”Boklek”, ”Danssaga” och mycket mer. Likaså förskolorna sprudlar av berättaraktiviteter denna vecka, fortsätter hon.

Annons

Monica Lindgren ger ett särskilt omnämnande till de stora europeiska berättare som kommer, som litauiska Milda Varnauskaité och finländske Erik Sjøholm.

Hon lyfter även föreställningar som ”Irrbloss” av Maja Heurling och Ola Sandström, som tonsatt Signe Aurells dikter, och skådespelaren Kajsa Reickes premiärföreställning ”Ett litet leende som mitt kan vara just vad de behöver” om Emily Dickinsons liv och verk.

Programpunkterna är för många för att nämna allihop. Nordiskt Berättarcentrum har det kompletta programmet på sin hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons