Annons
Linda Dehlin, avdelningschef för Vård och omsorg i Skellefteå kommun. Foto: Patrick Degerman / Pexels

Ansträngt läge inom vård omsorg – insatser behöver prioriteras ned

NYHETER Skellefteå kommun meddelar att läget är så ansträngt i kommunens vård och omsorg att prioriteringar måste göras.

Annons

Smittspridningen av covid-19 ökar igen. Sedan förra veckan har smitta tagit sig in på några av kommunens vård- och omsorgsboenden, meddelar Skellefteå kommun, och man oroar sig för den annalkande virussäsongen.

Det i kombination med personalbrist gör att prioriteringar nu görs för att säkra liv och hälsa.

– Vi har ett skört bemanningsläge med vakanta tjänster och få vikarier och störst är personalbristen i centrala Skellefteå. Därför måste vi omfördela medarbetare och många behöver tyvärr jobba övertid, säger Linda Dehlin, avdelningschef för Vård och omsorg, i ett pressmeddelande.

Annons

Ber om avlastning

Flera boenden och hemtjänstområden befinner sig i ett ytterst ansträngt läge så verksamheterna behöver fokusera på de viktigaste insatserna som omvårdnad, mat och medicin. Övriga serviceinsatser kommer att glesas ut eller ställas in.

– I detta läge är det oerhört värdefullt om anhöriga och närstående till individer som får hemtjänst kan ta ett ökat ansvar för sådant som städning, tvätt och handling.

Annons

Kommunen arbetar även med att samordna tillgängliga resurser för att de individer som väntar på lasarettet ska kunna komma hem efter sin vistelse där.

– Även sjukvården har det riktigt svårt nu. Vi behöver lösa vården tillsammans och därför har vi dagliga avstämningar för att allt ska bli så bra som möjligt, säger Linda Dehlin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons