Annons
Foto: Pixabay

Nämndens besked: Skellefteå kommun stoppar bidraget till Soo Shim

NYHETER Fritidsnämnden drar in stödet till Soo Shim. Det blir resultatet av den utredning som förvaltningen gjort efter larm om missförhållanden i föreningen.

Annons

På torsdagen förkunnades nämndens dom. Föreningsbidraget till Soo Shim kommer att dras in från den 1 januari.

– Utifrån vad som framkommit i den gedigna utredningen som förvaltningen gjort var det inget svårt beslut att ta, utifrån barnperspektivet, säger Marie Bergslycka (V), ordförande i fritidsnämnden.

– Jag förstår också att detta kan göra många ledsna. En del upplever föreningen som trygg. Andra beskriver en miljö där barn och unga far illa både fysiskt och psykiskt, fortsätter hon.

I tjänsteskrivelsen till nämnden står det bland annat:

Förvaltningen menar att elitsatsningen i första hand är inriktad på idrottsliga framgångar, där kränkningar berättigats som en del av en framgångsfilosofi. Det leder till att barn kommer till skada, såväl på kort som lång sikt.

Annons

Fritidsförvaltningen skriver även att klubben vid upprepade tillfällen inte agerat i enlighet med barnkonventionens tredje princip, om att barnens bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.

– Majoritetens bedömning är att det inte är försvarbart att ge kommunala bidrag till en verksamhet som bryter mot barnkonventionen och Skellefteå kommuns bidragsnormer, säger Marie Bergslycka.

Nämnden oenig

Torsdagens beslut togs av en oenig nämnd. Allianspartierna KD, L, C och M ville se ett halvårs förlängning av bidraget men röstades ned av majoriteten i S och V tillsammans med SD.

Petter Ershag (KD) representerar oppositionen som fritidsnämndens andra vice ordförande.

– Vi ville ge föreningen chansen att implementera det program som de har utvecklat för att motverka kränkningar, mobbning och diskriminering. Det reviderades så sent som i mars, säger han.

Annons

Petter Ershag beskriver det som att allianspartierna sökt en tredje väg, ett mellanting mellan fortsatt stöd och inte. Tidsfristen på sex månader skulle ge klubben möjlighet att bevisa om den förtjänar bidrag eller inte.

– Det här är en förening som också gör mycket bra. De har två elitsatsande sporter och en stor breddverksamhet som riskeras om de inte får bidraget, säger Petter Ershag.

Men för Marie Bergslycka och resten av S, V och SD var en förlängning av stödet inte aktuell.

– Vi kan inte ge stöd till en verksamhet där barn och unga far illa, säger hon.

Annons

Vi har sökt Jonas Lundström, tillförordnad ordförande för Soo Shim, som avböjer att kommentera gårdagens besked. I en intervju med P4 Västerbotten uttrycker han sitt missnöje över nämndens beslut.

– De senaste fyra åren åren har vi haft högst betyg av alla NIU-utbildningar i Skellefteå, till exempel gällande trygghet. Våra enkätundersökningar visar 98 procents förnöjsamhet mellan våra medlemmar och jag ser inte varför kommunen ska göra sig till budbärare för människor som historiskt tycker sig ha haft en jobbig upplevelse, och på det sättet förstöra för de människor som är där i dag och jättenöjda med verksamheten, säger Jonas Lundström till P4.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons