Annons
Två förväntansfulla ägare, Melker Karlsson och Alexander Berglund. Foto: Jonas Nilsson

Efter all planering och renovering – nu öppnar nya butiken på söder

NÄRINGSLIV I dag öppnar det nya Elon Bogården. Det är en sammanslagning och utveckling av de tidigare butikerna som, likt ett fyrtorn, ska locka intresserade till Skellefteå. Det är i alla fall ägarnas plan.

Annons

I tider av lågkonjunktur och höga räntor är det många som låter hemmaprojekten vänta, vilket känns i branschen. Men inte på Elon Bogården. Ägarna Alexander Berglund och Melker Karlsson har även en butik i Barkarby och enligt dem går affärerna på högvarv.

– Många har det ganska tufft nu men för oss är det helt tvärtom. Vi har fortfarande jättehög tillväxt, säger Alexander.

I Skellefteå har det tidigare funnits två butiker, en på Erikslid och en på Sörböle, men nu är de en. Sammanslagningen började planeras förra hösten så fredagens premiär markerar målgången på en lång resa.

Annons
På torsdagen görs slutspurten inför dagens premiär. Foto: Jonas Nilsson

Det nya Elon Bogården öppnar i den 1 500 kvadratmeter stora lokalen på Hammarängen där Elgiganten var förut.

– Fastighetsägaren NP3 har gjort ett fantastiskt jobb. På utsidan har de bland annat satt in elbilsladdare, målat fasaden och lagat taket, de har även satt upp nya skyltfönster. På insidan har de gjort om allt.

Man har bland annat sprejat innertaket, slipat golvet och satt ny belysning. I utformningen av själva butiksmiljön har Elon-gänget jobbat nära Anders Holmberg Arkitekter med bas i Västerås.

Utvecklat konceptet

Verksamheten har sedan tidigare två ben att stå på, kök och vitvaror, och båda delarna har utvecklats nu. På kökssidan har de gått från att enbart erbjuda köket till allt runtomkring, från möbler till belysning, och på vitvarusidan har de tillsatt fler tjänster.

– Vi har egna servicetekniker i dag och samlar allt under ett tak, säger Alexander.

All Elon-verksamhet i Skellefteå samlas nu under ett tak. Foto: Jonas Nilsson

Fyra personer har anställts och medarbetarna i de tidigare butikerna har alla följt med i flytten, så nu är de 20 totalt.

Ska vara en upplevelse

Tanken med den här storsatsningen har hela tiden varit att göra en upplevelse av det hela. Någonting extra. I butiken skapas exempelvis en matstudio för sällskap på uppemot 25 personer, med tillhörande vin- och konferensrum, men den delen är cirka en månad bort.

Genom samarbete med lokala aktörer har Elon-gänget även tagit fram paketerbjudanden för att locka kunder från hela Sverige.

– Det här är en enorm satsning och vi är stolta att göra den i Skellefteå. Vi vill inte ha showrooms på en massa andra platser utan flyger hellre kunderna hit, säger Alexander.

Annons
Matstudion skapas längre in i butiken och får en egen ingång. Foto: Jonas Nilsson

De första av dessa resenärer väntas den 10 november. Efter att ha hämtats på flygplatsen ska de erbjudas en bil under vistelsen, få övernatta på trähotellet och äta på någon av stans restauranger, förutom att besöka butiken.

– Vi är jätteglada att vi har fått med oss så pass många lokala aktörer i det här, säger Alexander.

Peppade att öppna

I dag får han mer hjälp av den andre ägaren, hockeyprofilen Melker Karlsson som spelade i AIK så sent som förra säsongen. Han kan engagera sig mer direkt efter att ha lagt skridskorna på hyllan.

– Jag hade egentligen bestämt mig för att sluta i fjol men det var kul att hoppa på slutspelet. Det har gjort det enklare att känna lugnet i att hockeyn är över nu, säger Melker.

Annons
Medarbetarna har länge sett fram emot den här dagen. Foto: Jonas Nilsson

Kommer du att jobba i butiken framöver eller hur tänker ni?

– Planen är inte riktigt satt. Just nu hjälper jag till där det behövs och lär mig mycket om vad jobbet innebär. Jag har inte riktigt kommit in i rollen ännu men det kommer, säger han.

Det nya Elon Bogården öppnade nu på förmiddagen. Dagen före bubblar ägarna av förväntan.

– Det är ett drygt år som man har jobbat med det här – och nu är vi här. Det är nästan så att man får nypa sig i armen, säger Alexander glatt.

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons