Annons
Exploratoriets Sara Stengård får hjälp med bandet av Ann Lundholm och Christine Nilsson från Boliden. Foto: Pressbild

Metaller, gruvdrift och hållbarhet i ny utställning – nu har den invigts

NYHETER På onsdagen invigdes den nya utställningen Metallsmart på Exploratoriet i Skellefteå, en interaktiv utställning om gruvdrift och metallåtervinning.

Annons

Utställningen har haft smygöppet sedan i somras men ingen invigning har hållits förrän nu. Skolklasser från Skelleftehamn bjöds in för att prova dess olika delar efter att Exploratoriets vd Sara Stengård högtidligt klippt bandet.

Metallsmart är en interaktiv, lärande utställning som Exploratoriets pedagoger och tekniker skapat med stöd av Boliden och SGU, Sveriges geologiska undersökning. Den är menad att lära bygdens skolungdomar om metaller i vår vardag, vilka resurser som finns i marken och hur man bäst tar tillvara på dem.

Annons

Besökare ska bland annat ges en inblick i prospekteringsarbetet och kunna undersöka riktiga borrkärnor. Här ska de också kunna besöka en virtuell gruva, ta del av anrikningsprocessen och krypa genom en återvinningstunnel.

Som en del finns även en interaktiv konstinstallation som alla kan bidra till. Den syftar både till att öka intresset och kunskapen om metaller, och att väcka dialog om gruvor och hållbarhet i gruvnäringen.

Annons

På Boliden är man glad för samarbetet med Exploratoriet, de beskriver utställningen som en bra möjlighet att inspirera en yngre målgrupp.

– Som förhoppningsvis växer upp, studerar och väljer att komma tillbaka till oss och utveckla vår framtida teknik, skriver Boliden i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons