Annons
Eventet anordnas den 11 november och Peg Parnevik är klar för scenen. Foto: Visit Skellefteå / Live Nation

Nytt event för Skellefteås unga till kulturhuset: ”Det känns grymt kul”

EVENT I november anordnas ett nytt event för unga i Skellefteå. Dagen ska fyllas med aktiviteter och avslutas med musik och disco – och artisten Peg Parnevik är klar. Ett tema för dagen blir psykiskt välmående.

Annons

Evenemanget får namnet ”En hyllning till framtiden” och vänder sig till Skellefteås högstadie- och gymnasieelever. Det finansieras med statliga medel och det blir gratis för eleverna att delta.

Bussar ska sättas in för att slussa ungdomar från fritidsgårdarna i kommunen till Sara kulturhus, där arrangemanget hålls.

– Ska Skellefteå växa behöver vi unga som har en stark tilltro på framtiden. Denna dag tillägnar vi något av det finaste vi har, Sara kulturhus, till våra unga, låter dem ta plats och visar hur viktiga de är för oss, säger Lina Tjärnström, folkhälsostrateg vid Skellefteå kommun, i ett pressmeddelande.

Annons

Tema psykisk hälsa

Syftet är tvådelat här. Skellefteå kommun vill både bjuda på en händelserik dag och främja psykisk hälsa, då psykisk ohälsa ökar bland ungdomar. Bland annat kopplat till egna och andras förväntningar på skola, framtid, social status och utseende.

Många känner sig otillräckliga, så man vill uppmuntra ungdomar att prata öppet om sådant. Och våga be om hjälp när de behöver det.

– Vi ska visa på många olika faktorer som gör att vi mår bra och att vi alla kan vara ett stöd till varandra under tunga perioder, säger Lina Tjärnström och fortsätter.

Annons

– Vi vill ge dem verktyg och förhoppningsvis fylla dem med energi denna dag, då det ska hända något i varje hörn.

Livemusik och disco

Både Unghästen och Kulturskolan ska finnas på plats. Det kommer att finnas utrymme för samtal under dagen och enligt kommunen ska det även finnas tv-spel, workshops och improvisationsteater.

Senare på kvällen ska Peg Parnevik upp på kulturhusets stora scen. Hon har för första gången släppt musik på svenska och under eget namn, för att kunna förmedla känslor med ett nytt uttryck, och ser fram emot att möta alla.

– Det känns grymt kul att få vara en del av en så pass viktig sak. Jag ser fram emot att få komma till Skellefteå och möta alla som är med och hyllar framtiden, hälsar hon.

Annons

Ett disco kommer sedan att sätta punkt för evenemanget. ”En hyllning till framtiden” arrangeras på måndagen den 11 november.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons