Som en följd av Rysslands invasionskrig och stigande inflation har riksbanken vid flera tillfällen höjt styrräntan det senaste året, vilket gjort bostadslån betydligt dyrare. Det har i sin tur resulterat i lägre efterfrågan på bostadsmarknaden och att priserna fallit.
I Skellefteå har priserna på bostadsrätter gått ned med nära 26 procent, och villor med över 20 procent, sett över det senaste året, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Fallet kommer dock efter en långvarig uppgång i Skellefteå. Sett över tid är priserna nu tillbaka på de nivåer som var i Skellefteå i början av 2020.
– Om vi kikar på statistiken så ser vi en kamelpuckel som tillkom efter den kraftiga efterfrågan som uppstod i kölvattnet av Northvolts etablering. Om vi zoomar ut och tittar över tio års tid så ser vi dock en stadig prisökning även med sista årets fall inräknat, säger Sofie Marklund, fastighetsmäklare och delägare på Fastighetsbyrån i Skellefteå.
Fler på visning
Sofie beskriver förändringen av marknaden under förra året som att “gå in i en vägg” – men berättar även att de ser en ljusning nu efter sommaren.
– Många köpare har suttit stilla för att se var räntan ska landa, samtidigt som säljare har haft höga förväntningar inför sina försäljningar. Det har lett till att marknaden stått väldigt stilla, säger hon.
Ljusningen som de talar om speglas i den statistik från Hemnet som mäter hur lång tid det tar från det att ett objekt läggs ut till att en försäljning sker. Efter många månader med stigande säljtid, ser de en minskning i antal dagar bostäderna ligger till salu.
– Vi har många fler kunder på visningarna nu och det blir till och med budgivningar nu och då. Det är stor skillnad jämfört med innan sommaren, för att inte tala om i höstas, säger Anna Andersson, även hon fastighetsmäklare och delägare.
Lättare att överblicka
Hon säger också att det kan se ut som att det är väldigt många objekt till salu nu jämfört med förut, men att det till stor del beror på att säljtiderna varit längre under en tid. Det hinner komma ut nya bostäder innan de ”gamla” blivit sålda.
– Det är ungefär samma mängd nya bostäder som kommer ut nu som förut. För spekulanter är det en fördel att det blir lättare att få en överblick över utbudet och att man slipper oron att saker ska vara sålda ”innan visning”, som ofta skedde tidigare, säger hon.
När prisläget och utbudet räknas samman resulterar det i ett bra köpläge för de som söker ny bostad.
– Det är lätt att bli avskräckt av höga räntor och fallande priser, men faktum är att det är mycket bättre köpläge nu än för ett och ett halvt år sedan. Om du köper för att behålla bostaden över tid är det läge att göra fina affärer, säger Sofie som också påminner om att prisläget ofta jämnar ut sig om du köper och säljer på samma marknad.
– Om priset på din bostad gått ner har priset på den bostad du ska köpa med stor sannolikhet också gått ned.
Jobbar hårt
Som mäklare har Sofie, Anna och deras andra kollegor fått jobba hårt det senaste året – och de är även beredda på att jobba hårt framåt. Att välja rätt mäklare vid sin försäljning har blivit allt viktigare, enligt dem.
– Det är i tuffare tider som kunderna behöver oss mer än någonsin och vi som mäklare får visa vad vi går för på riktigt. Vi kan inte trolla men med erfarenhet och grymt engagemang får vi ihop de flesta affärer. Det gäller verkligen att ta hand om köparen lika mycket som säljaren. Hos oss är jag enormt stolt över det teamwork som vi visat där vi dagligen hjälper varandra och våra kunder att få till bra affärer, säger Anna.