Annons
Sponsrad artikel
Thomas Holmström och Anders Marklund äger tillsammans med Ola Fredby företaget Datapolarna i Skellefteå. De har vuxit från 2 till 23 anställda – och välkomnar gärna fler. “Vi vill fortsätta växa och ta fler marknadsandelar”, säger Anders.

Med blicken riktad mot Europa – Skellefteföretaget har växt från 2 till 23 anställda: ”Gäller att våga satsa”

ANNONS Datapolarnas program används redan idag av de flesta sågverk i Sverige och Norge – samt kunder i ett flertal andra länder. Men Skellefteföretaget vill mer och har nu blicken riktad mot fler europeiska länder. “Det gäller att våga satsa för att inte bli omsprungen”, säger Anders Marklund.

Datapolarna grundades av Thomas Holmström och Anders Marklund 1995. Tanken från början var att bygga ett bokningssystem åt biografer och teatrar, men tajmingen var inte rätt.

– Det var en bra idé, men vi var några år för tidiga. De flesta av våra potentiella kunder hade inte ens några datorer än, säger Thomas och skrattar.

Istället blev gruvbolaget Boliden, som Anders hade haft kontakt med sedan tidigare, deras största kund.

– Vi har jobbat väldigt nära Boliden genom alla år och nu har vi till och med ett rum här på kontoret dit Boliden får komma och testa allt vi gör i nära kontakt med utvecklarna. Det har blivit en smidig lösning för alla, säger Anders.

Egenutvecklade program

Det som främst gjort Datapolarna framgångsrika på en större marknad är dock deras egenutvecklade program för sågverk, en bransch som de “halkade in på”.

– Vi fick i uppdrag att bygga ett system för ett sågverks lagerhållning och kände ganska snabbt att det här kan fungera på fler ställen, och när vi 2005 fick ytterligare ett sågverksuppdrag så bestämde vi oss för att utveckla våra egna produkter, säger Anders.

Datapolarna har ett nära samarbete med gruvföretaget Boliden som varit kund sedan starten 1995. Isak Falkman, verksamhetsutvecklare på Boliden, tycker att arbetet med programmeraren Johan Andersson fungerar bra. “Det är alltid bra stämning när vi kommer på besök, och de är duktiga på att hjälpa varandra”, säger Isak.

Att utveckla produkter istället för att sälja konsulttimmar har flera fördelar, både för kunderna och för Datapolarna. Kunderna får bättre tjänster till ett lägre pris, och Datapolarna kan sälja samma program till flera företag och på så sätt få bättre lönsamhet.

– Vi vill vara som ett litet Microsoft, säger Anders.

Med åren har företaget vuxit till att idag ha 23 anställda. 2018 flyttade de in i sina nuvarande lokaler på Mobacken, där till exempel Mobackahallen och Skanska tidigare hållit till.

– Det blev väldigt bra för oss. Här finns det generöst med utrymme, parkering och det är lätt att ta sig hit, säger Thomas.

Datapolarna var nyligen på en mässa i Tyskland för att nå ut till fler sågverk i Europa. Resultatet blev lyckat – med kontakt med fler potentiella kunder. “Personer som kan andra språk än svenska och engelska har blivit mer intressant för oss vid rekryteringar”, säger Thomas Holmström.

Företaget har en platt organisation, och arbetar uteslutande agilt.

– Agilt är ett slitet uttryck, men här får alla verkligen vara med från start till mål, och prova sig fram till de bästa lösningarna. Det är ibland utmanande, men samtidigt väldigt utvecklande och roligt att jobba så, säger Anders.

Ut i Europa

Framåt har Datapolarna siktet inställt på att nå ut på bredare front i Europa. De finns redan idag i Sverige, Norge, Tyskland, Österrike, Tjeckien, Lettland och Rumänien – men de vill mer.

– Det gäller att våga satsa för att inte bli omsprungen, säger Anders som gärna välkomnar nya medarbetare.

– Om rätt person dyker upp så anställer vi. Vi behöver främst dataingenjörer, men även de med kunskap från sågbranschen kan vara intressanta för oss.

DataPolarna i Skellefteå AB

Timotejvägen 39, Skellefteå
Telefon: 0910-120 90

Läs mer på datapolarna.se

Sponsrad artikel

Hela denna sida är en annons från Datapolarna.
Sponsrade artiklar är en del av Megafonens utbud av annonser. Vill du också ha en sponsrad artikel? Kontakta oss på info@megafonen.nu eller läs mer på megafonen.nu/annons.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons