Annons
Läsliganpriset delas ut till två olika initiativ som främjar läsglädje hos unga. En av vinnarna 2022 var Alice Johnsson och Tuva Lindh, med sin idolbok om det svenska damlandslaget i fotboll, som de producerade tillsammans med Skellefteföretaget Once Upon.

Tioåringarna prisas för sin bok om landslaget: ”Som en frispark rakt i krysset för läslusten”

NYHETER Den 26 maj delades Läsliganpriset 2022 ut. Tioåriga Alice Johnsson och Tuva Lindh i Skellefteå fick pris för sin bok om damlandslaget i fotboll. "Det är många som kommit fram och tycker att det är coolt att vi gjort boken", säger tjejerna i ett pressmeddelande.

Annons

I somras, när fotbolls-EM var i full gång, sökte tioåringarna med ljus och lykta efter en idolbok om det svenska damlandslaget – utan framgång. Då beslutade sig Tuva Lindh och Alice Johnsson att skriva en egen.

Boken, Sveriges landslag: Bästa och coolaste laget, innehåller teckningar, bilder och faktarutor om fotbollspelarna. Den trycktes i begränsad upplaga av företaget Once Upon och delades ut till alla fotbollsspelande 11-åringar i Skellefteå under fjolåret.

Annons

Nu har tjejerna, tillsammans med Once Upon, belönats med Läsliganpriset 2022. Juryns motivering lyder:

“Som en frispark rakt i krysset för läslusten! Tuva Lindh och Alice Jonsson saknade en bok om damlandslaget i fotboll – så de skrev en själva. Med hjälp av Once Upon delade de ut boken till alla fotbollsspelare i Skellefteå födda 2011 och till integrationsfotbollslagen i stan. Det har väckt lusten att läsa hos många unga fotbollsälskare i Skellefteå. Därför vinner Tuva Lindh och Alice Jonsson med Once Upon Läsliganpriset 2022.”

Annons

Vill gå på landslagsmatch

I ett pressmeddelande säger tjejerna att det är roligt att prisas för sin bok.

– Det är många som kommit fram och tycker att det är coolt att vi gjort boken och det är kul att vinna det här priset. För pengarna ska vi kanske shoppa och se någon landslagsmatch. Vi kanske ska göra en till bok. Men vi vet inte riktigt än, säger de.

Prissumman på 20 000 kronor fördelas på två vinnare. Alice och Tuva, och Alpina klubben Skellefteå tilldelas 10 000 kronor vardera.

Läsligan

”Läsligans ambition är att få ungdomar mellan 9 och 14 år att förstå vikten av och tjusningen med att läsa, utan att det behöver konkurrera med idrotten och skolan. God läsförmåga gör det inte bara lättare i skolan, det skapar också flexibla och öppna individer samt snabbare hjärnor, något som är viktigt inom alla idrotter.”

Källa: Skellefteå.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons