Annons
  • Roligt men stort att ta sig an. Så sammanfattar eleverna projektet, 17-åriga Signe Lindström tycker att det har varit kul att jobba med någonting som faktiskt omsätts i verklighet.
  • Signe Lindström, Tea Grenholm, Gustav Bergh och de andra på teknikprogrammet höll presentationer på Exploratoriet för ett tag sedan.
  • På Exploratoriets övervåning finns en utställning om den kommande Norrbotniabanan.
  • Sara Stengård och Thomas Löfgren tycker att Skellefteås nya resecentrum passar väldigt bra som samarbetsprojekt.
  • Eleverna har jobbat både med papper och penna och senare även i datorerna.

Skellefteås unga hjälper med idéer till nya resecentrum: ”Känns stort”

NYHETER Ett resecentrum ska byggas och elever på Baldergymnasiet får bidra till underlaget. Projektet har varit ett samarbete mellan skolan, Exploratoriet, Skellefteå kommun, Skanska och LJN arkitektur.

Annons

Norrbotniabanan kommer och den södergående trafiken från Skellefteå är tänkt komma igång år 2030. Trafikverkets banbyggare jobbar sig norrut från Umeå och ska, om allt går som planerat, mötas av ett färdigt resecentrum i centrala stan. Direkt norr om Sara kulturhus.

– Vi samarbetar tajt med Trafikverket för att allt ska gå så smidigt som möjligt, säger Eva Lundqvist, kommunikatör för projektet vid Skellefteå kommun.

För att möjliggöra bygget håller en ny detaljplan på att tas fram. För att bestämma utformningen lär det också anordnas en projekttävling, efter beslut i kommunstyrelsen den 4 april. Kommunfullmäktige kommer att ta ett formellt beslut om det i maj.

Annons

Tävlingen ska utannonseras till hösten så att inkomna bidrag kan börja utvärderas våren 2024, i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Unga inkluderas

I detta får Skellefteå kommuns projektgrupp också hjälp från Baldergymnasiet. Tvåorna på teknikprogrammet, inriktning samhällsbyggande och miljö, har tagit fram egna resecentrum-förslag och nyligen presenterat dessa på Exploratoriet.

Projektet har varit ett samarbete mellan dem, Skellefteå kommun, Skanska och LJN arkitektur.

– Det föll sig naturligt. Alla de här parterna har värdefulla perspektiv, säger Thomas Löfgren på Exploratoriet, som samordnat det hela.

Eleverna fick presentera sina idéer för en panel på Exploratoriet. Foto: Privat

– Det ligger i vårt sätt att sammanlänka skola med näringsliv. Skellefteås nya resecentrum är någonting som engagerar alla så det är ett klockrent projekt, fortsätter vd Sara Stengård.

Intressant projekt

Uppgiften har varit att skapa en trygg, attraktiv och naturlig samlingspunkt för alla. Ett intressant men stort projekt att ta sig an, berättar eleven Gustav Bergh. De har utgått ifrån helhet, hållbarhet, byggbarhet och presentation.

– Det tog tid att komma igång, men det känns stort att få jobba med det här, säger Gustav och klasskompisen Tea Grenholm håller med.

– Det här händer faktiskt. De kommer att bygga det här, säger hon.

Annons

Elevarbetet kommer att ingå i underlaget som Skellefteå kommuns projektgrupp har att jobba med. Lärarna Anna Eliasson och Sandra Enquist ser värdet i det, att det finns en stark verklighetsförankring.

– Resecentrum är ett stort projekt för Skellefteå och eleverna får känna att de är en del av sin stad, säger Anna.

Artikeln är en del av Megafonen 13/4 – 2023. Läs hela tidningen här »

Du kanske också vill läsa:
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons